Primarul Emil Boc: Parc fotovoltaic și eolian, cu fonduri europene și de la bugetul local

Sursa foto: media.pnl.ro

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat construirea, cu fonduri europene și de la bugetul local, a unui parc fotovoltaic și eolian, pentru producție și cercetare, în Cluj Innovation Park.

„Susținem, prin toate fondurile și investițiile posibile, tranziția la producția de energie din surse verzi, regenerabile. A «gândi verde» înseamnă a înlocui treptat combustibilii fosili și trecerea la producere de energie din surse regenerabile. Acesta este viitorul Europei în materie de energie, acesta este și viitorul Clujului. În anul 2022, pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană a produs mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosil”, a precizat edilul liberal.

Energia produsă în acest parc se va consuma în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că cca. 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC poate fi produsă în rețea. Ulterior, se vor adăuga consumatori suplimentari astfel încât, din totalul energiei produse, peste 90% să fie consumată în timp real.

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală de 1MW, se construiește în zona Lomb la Cluj Innovation Park (CIP), pe o suprafață de 17.000 mp.

Proiectul este realizat de către INCDTIM – Institutul national de cercetare-dezvoltare pentru Tehnologii Izotopuxe si moleculare – solicitantul finanțării în numele clusterului TREC TREC-Transylvania Energy Cluster, în parteneriat cu Cluj Innovation Park.

Noul parc fotovoltaic – eolian reprezintă de fapt un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne. Parcul va îndeplini rolul unei platforme suport pentru efectuarea de cercetări complexe în domeniul energiilor alternative, oferind acces gratuit la instalațiile existente pentru membrii clusterului CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii alternative) care desfășoară activități de cercetare în domeniu.

Prin intermediul acestui parc, se urmărește creșterea capacității de cercetare și inovare a Clujului în domeniul energiei. Totodată, membrii clusterului TREC pot să testeze și să experimenteze diverse tehnologii, având ulterior posibilitatea implementării rezultatelor acestei investiții în mai multe zone de interes din oraș sau împrejurimi.

Valoarea totală a proiectului este de 13.018.416 lei, arată media.pnl.ro.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: