Skip to content
Politică

Primarul Nichita, aroganță și injurii grosolane față de subordonați: „Băi, ești un dobitoc!”

Baronul de la Iaşi și primarul suspendat Gheorghe Nichita se lăuda unui şef din Poliţia Locală, instituţie folosită pentru spionarea amantei lui Nichita, că a discutat cu presupuşi angajaţi ai SRI care i-ar fi spus că nu este supravegheat. La doar câteva zile a fost reţinut de DNA. Mai mult, potrivit rechizitoriului, la momentul respectiv, Nichita era supravegheat de cel puţin un an şi jumătate.

Primarul-suspendat al municipiului Iaşi a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este acuzat că a folosit Poliţia Locală pentru a o spiona pe amanta sa din primărie, Adina Samson. Gheorghe Nichita este acuzat de instigare sau complicitate la infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de instigare la infracţiuni informatice.

" "

În rechizitoriul întocmit pe numele său, Nichita este acuzat că ar fi folosit poliţiştii locali din Iaşi încă din 2013, ordinele sale ajungând la agenţi prin intermediul şefului adjunct de atunci, promovat ulterior, Liviu Hliboceanu, trimis şi el în judecată.

În acel an, susţin procurorii, Nichita l-ar fi pus pe Hliboceanu să o urmărească pe Adina Samson şi în zilele de Crăciun, poliţişti locali fiind „detaşaţi” în cluburile din Iaşi pentru a o supraveghea pe amanta primarului. Întreg actul de acuzare este piperat de detalii picante legate de obsesia pe care Nichita a făcut-o pentru Adina Samson.

Unii poliţişti locali filau nopţi întregi apartamentul funcţionarei de la Primărie, mergeau la saloanele de cosmetică pe care aceasta le frecventa sau chiar în excursiile din afara Iaşului. De pildă, în vara anului 2014, poliţişti locali au fost trimişi până la Mamaia, cu maşina instituţiei, pentru a o supraveghea le Samson.

Nichita obişnuia să ceară informaţii despre persoanele cu care Adina Samson se întâlnea. Un exemplu este un om de afaceri englez, Robert W., despre care Nichita credea că are o relaţie apropiată cu Adina Samson şi pentru care a cerut angajaţilor Poliţiei Locale să afle detalii. Înainte de a fi prins, Nichita a comandat unui consilier local din Iaşi, Marius Ostaficiuc, să intermedieze instalarea unui program de spionaj pe un telefon pe care i l-a făcut cadou Adinei Samson. În prealabil, se mai arată în rechizitoriu, tot la comanda lui Nichita, pe maşina Adinei Samson a fost amplasat un un dispozitiv de urmărire prin GPS. Majoritatea comenzilor erau date prin telefon, sute dintre acestea fiind interceptate de procurori. Din acest motiv, unii dintre şefii Poliţiei Locale au început să se îngrijoreze cu privire la faptul că ar putea fi interceptaţi.

Unul dintre acoliţii primarului, Ştefan Avârvarei, fost şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale, a detaliat la DNA cum îl asigura Nichita că nu va fi prins.

O altă acuzaţie adusă lui Nichita este că a cerut fostului său şofer, Eugen Chişcă, să îi obţină listingul apelurilor telefonice ale Adinei Samson. Chişcă a reuşit acest lucru prin intermediul unui angajat al unei companiei de telefonie, în condiţiile în care, arată procurorii, nici măcar ei, într-o anchetă, nu pot obţine atât de uşor astfel de date. Eugen Chişcă a recunoscut faptele şi s-a înţeles cu procurorii pentru pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul primarului va fi soluţionat, în primă instanţă, de Tribunalul Iaşi. Poliţia Locală din Iaşi s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 50.000 de euro, sumă calculată ca fiind prejudiciul cauzat de Gheorghe Nichita prin folosirea acestei instituţii, potrivit adevarul.ro.

În prezent, Gheorghe Nichita este reţinut de DNA într-un alt dosar, fiind acuzat că a cerut mită de 6,9 milioane de lei de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, în cadrul unui proiect european derulat de Primăria Iaşi.

Un exemplu care demonstrează cum se folosea Nichita de Poliţia Locală poate fi văzut într-o discuţie telefonică de pe 29.12.2013 pe care o redăm mai jos:

Gheorghe Nichita: De cât timp o ajuns acasă?

Liviu Hliboceanu: Îî, nu… nu ştiu exact de cât timp o ajuns, c-o văzut-o la balcon.  

Gheorghe Nichita: Păi vezi că stai ca fraieru’ acolo, mă. Băi Liviule, băi… băi Liviule, nu mai îmi explica nimica, mă! Nu mai îmi explica nimica! Nu-mi explica că tu, ca şef al Poliţiei Locale, eşti un dobitoc! Nu-mi explica treaba asta, că-s sătul de treaba asta! (…)

Gheorghe Nichita: Ce mai … veşti mai ai?

Liviu Hliboceanu: Îs aici. Îi acasă. Noi rămânem aici. (…)

Liviu Hliboceanu: Deci, stau şi la noapte şi…

Gheorghe Nichita: Lasă, băi! Vorbeşti prea mult, bă! Liviu Hliboceanu: Da.

Gheorghe Nichita: Nu fi dobitoc în halu’ ăsta chiar, băi băiete!”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *