Primarul Parisului a făcut o baie în Sena ca să arate că apa nu e infectată cu bacteriile E. coli

sursa: Profimedia Images

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a făcut o baie în Sena, miercuri, în încercarea de a demonstra că râul nu este infectat cu bacteriile E.coli și apa este curată, înainte de Jocurile Olimpice. Înotul în Sena a fost interzis mai bine de 100 de ani din cauza nivelurilor de poluare.

Evenimentele de triatlon urmează să înceapă la Podul Alexandre III al orașului la sfârșitul acestei luni, dar testele oficiale ale orașului au arătat că nivelurile bacteriilor E. coli au fost peste nivelurile acceptabile în majoritatea zilelor între 3 iunie și 2 iulie, ceea ce ar putea expune sportivii la riscuri grave pentru sănătate, scrie CNN.

Hidalgo, în vârstă de 65 de ani, și-a scufundat și capul în râu, în timp ce înota miercuri. Acesta a promis anterior că apa va fi „depoluată”, iar săptămâna trecută, ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a înotat și ea în Sena.

„Este foarte, foarte tare să fii aici și deși a fost un vis și acum este real… după Jocuri vom avea râul ca piscină pentru toți oamenii, pentru parizieni și pentru turiști”, a spus Hidalgo reporterilor după ce a ieșit din apă.

În ciuda unui plan de curățare de 1,4 miliarde de euro pentru Sena, unde înotul este ilegal de mai bine de 100 de ani din cauza nivelurilor de poluare, rămân îngrijorări cu privire la cât de adecvat este râul pentru evenimentele sportive de la JO Paris 2024.

Datele oficiale arată că evenimentele unice de precipitații pot determina rapid creșterea nivelului de E. coli din nou și, recent, pe 30 iunie, după ploaia din ziua precedentă, nivelurile de E. coli au crescut la aproximativ 2000 CFU/100mL la Podul Alexandra III. Acesta este dublu față de nivelul necesar pentru o calitate „bună” a apei, conform standardelor World Triathlon.

Testele de săptămâna trecută au arătat pentru prima dată niveluri acceptabile de bacterii, potrivit unui comunicat al primăriei.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris este programată să aibă loc pe Sena pe 26 iulie, în condițiile în care curenții nu sunt prea puternici. O repetiție recentă programată pe 24 iunie a fost anulată din cauza debitelor puternice de apă după ploile abundente.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: