Skip to content
București Știri locale

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, dezvăluie cine se află în spatele ”mafiei retrocedărilor”: Au fost susținuți de la cel mai înalt nivel, până la Președinție

Primaria Sectorului 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a sesizat o serie de nereguli descoperite în urma verificării documentelor care au stat la baza retrocedării de spații verzi din Sectorul 3, atât documente disponibile la Arhivele Naționale, cât și depuse în dosarele de retrocedare la Primăria Municipiului București.

„Astăzi, în sfârșit, după 5 luni de zile, e nevoie de 5 luni de zile ca să mă cheme să dau o declarație, pentru denunțul pe care l-am făcut, sau mă rog, plângerea penală pe care am făcut-o, împotriva mafiei retrocedărilor din București și din România. Am fost acolo să le reiterez ce le-am scris în plângere, că s-au făcut multe falsuri și că avem de a face cu un grup organizat, un grup mafiot foarte puternic”, a spus primarul sectorului 3, Robert Negoiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta spune că în ciuda amenințărilor primite, împreună cu echipa de la Primăria Sectorului 3 au documentat tot ce înseamnă istoric, la Arhivele Statului.

„Faptul că acel teren, sute de hectare pe care le revendică erau în extravilan și că ei prin fals le-au făcut intravilan, pentru a nenoroci tot Bucureștiul, e cât se poate de ilegal. Faptul că așa cum mai spus, parcuri, terenuri de joacă, curți ale școlilor, au ajuns să fie retrocedate ilegal, pentru că acestea nu pot fi retrocedate, conform legii”, a adăugat edilul.

Robert Negoiță spune că cel mai prost lucru, care se poate întâmpla într-o țară, este trăiești cu senzația că un grup mafiot este mai puternic decât statul.

„Faptul că plângerea penală pe care eu am făcut-o a ajuns la Secția 18 de Poliție, când destinația clară, evidentă, era DNA. Aici discutăm de marea corupție, de miliarde de euro, de sute de hectare de teren în București și dosarul ajunge la Secția 18 de Poliție?  În loc să se ocupe un procuror, care e magistrat, îl dă (n.r. dosarul) unui polițist? Eu astăzi am dat declarație în fața unui polițist, aș fiu vrut să văd un procuror hotărât și neînfricat, să încerce să facă lumină pe acea speță”, a declarat primarul sectorului 3.

Negoiță se declară optimist în urma alegerilor prezidențiale și fericit că a câștigat „România normală”

„Atâta vreme cât voi fi încă viu și nevătămat, am să lupt împreună cu echipa pe care am făcut-o aici, împotriva acestor ticăloși, mari, puternici și foarte, foarte, bogați, dar bogăție pe care și-au făcut-o în defavoarea României și a cetățenilor români și mai exact ticăloșii despre care vorbesc și cărora le-am făcut plângere penală, împotriva comunității Sector 3, ceea ce eu consider că e foarte grav”, a mai spus Negoiță.

”Tonul a fost dat de Băsescu”

În cadrul conferinței de presă, primarul a spus că încă nu a identificat toate terenurile cu probleme, pentru că are informații conform cărora nici măcar nu au mai fost intabulate, titlurile de punere în posesie fiind ținute la secret, în speranța că faptele se vor prescrie.

”Vorbim de multe terenuri, străzi, parcări, spații verzi, locuri de joacă, vrei să le faci lucrări de mentenanță, dar nu se poate, că sunt retrocedate, uite decizia primarului general, din 2005, 2007, 2010”. 

Întrebat de reporterul PS News cine conferă putere acestui grup mafiot, Robert Negoiță a declarat:

„Puterea o au din zona organizației statului, pentru că au fost susținuți de la cel mai înalt nivel și când spun cel mai înalt nivel a se înțelege Președinția, pentru că prima retrocedare de renume din sectorul 3 a făcut-o fostul președinte (Traian Băsescu – n.r.), care a stat 10 ani președinte și care fără a avea o probă, că știți care e ideea, noi ne-am străduit să întocmim o documentație, fără a fi organ de anchetă, primăria nu este o instituție care să aibă în atribuții anchete, deci ne dăm seama că acest grup a fost coordonat de la cel mai înalt nivel, iar după aceea, le dă forță sumele enorme pe care le dețin, repet, discutăm de miliarde de euro. Iar cei care dețin aceste sume, dați-mi voie să vă spun, că sunt puternici.

Primarul sectorului 3 nu se sfiește să arate exact cine consideră că este principalul vinovat.

Tonul a fost dat de Băsescu, prin retrocedarea bazei „Voinicelul”, prima retrocedare de răsunet pe care a făcut-o în ziua în care a plecat de la Primărie, își înceta mandatul și pleca cu ghivecele de flori în mașină, pentru Cotroceni. După ce a pregătit terenul prin reglementările urbanistice, în sensul în care nu mai erau spații verzi, locuri de joacă și parcuri, a ajuns la Cotroceni de unde i-a protejat în continuare. Cum ar putea fi altfel? Toți cei care și-au pus semnătura pe aceste documente sunt vinovați, au contribuit într-un fel sau altul…  Legea îi consideră vinovați, pentru că au întocmit niște documente în fals, sau care aveau o documentație în fals, iar asta spune o instanță de judecată, care constată nulitatea absolută, că au făcut niște falsuri grosolane”, a acuzat Robert Negoiță.

Cum s-a încercat trenarea dosarului

Dosarul ar fi trebuit să ajungă la Parchetul General, iar prin Parchetul General, la DNA, a susținut edilul.

„Noi le-am dus acolo unde consideram că trebuiau duse, ele au ajuns „unde trebuie”, pentru că le e frică, l-au trimis cât mai departe… la Poliție, unde să stea 10 ani și apoi știm noi că se prescriu faptele. Cum să retrocedați voi teren intravilan, pentru o proprietate care se pare că nici măcar nu a fost confiscată, ci a fost cumpărată, pe vremea regelui Carol al II-lea, avem documente din arhivă care ne spun treburile astea. Ea a fost vândută atunci și retrocedată acum, dar nu ca teren arabil, ci ca intravilan. Asta spun, că e un grup mafiot bine organizat, pentru că înainte să ajungă la Cotroceni, au trecut pe la Primăria Generală și au făcut PUG, în care aceste terenuri, în loc să apară ca spații verzi, parcuri, locuri de joacă, au început să figureze în documentația de urbanism ca fiind construibile, pe același model ca la parcul Pantelimon. În timp ce îl atacau în instanță, erau atât de siguri că e blat și la Primăria Sectorului 3 și că vor merge triumfal, încât l-au modificat în documentația de urbanism și el nu mai figurează ca parc, el figurează ca zonă construibilă, numai că în 2012 s-a schimbat primarul, ne-am apărat corect și de asta e câștigat definitiv și irevocabil”, a adăugat Robert Negoiță.

Întrebat de reporterul PS News, ce anume îi dă speranță că instituțiile statului se vor ocupa de dosar cu acuratețe, Robert Negoiță a spus: „Am mai multe motive, am avut o surpriză plăcută, e extraordinar faptul că un judecător, chiar dacă a prelungit soluționarea multe luni de zile, a avut curajul să spună că acolo este fals și că este nul de drept acel document. A avut curaj. Un mare pas înainte. Cunoscând situația mea, cred că și acel judecător a avut multe amenințări, așa cum știu că am primit eu. Dar a avut tăria de caracter să treacă peste și să dea o decizie corectă.”

Primarul vine cu dovezi

În opinia primarului Robert Negoiță, „ilegalitatea retrocedărilor este demonstrabilă din trei puncte de vedere. Oricare dintre aceste argumente invalidează dispozițiile Primarului General, emise în baza Legii 10/2001, prin care au fost retrocedate terenurile cuprinse în fosta moșie Grueff”.

Primarul sectorului 3 spune că cel puțin o parte dintre aceste terenuri fuseseră expropriate cu plata la justa valoare și/sau vândute în perioada 1903-1950 și astfel moștenitorul nu mai avea dreptul la retrocedarea acestora. Ultima hartă a terenului revendicat și inclusă de proprietar în dosarele de retrocedare analizate de comisia Primăriei Municipiului București este din 1934.

Primăria Sectorului 3

Având în vedere multiplele transformări prin care a trecut proprietatea de la achiziționarea acesteia, în 1903, moștenitorul trebuia să dovedească continuitatea dreptului la proprietate și localizarea proprietății pe hartă cât mai aproape de momentul confiscării acesteia în 1945, a transmis edilul.

Toate retrocedările au fost făcute în baza Legii 10/2001, care vizează exclusiv terenurile care la data preluării abuzive de comuniști făceau parte din intravilanul localităților. În cazul parcului I.O.R., parcului „Brâncuși” și a altor spații verzi din zonă, vorbim de terenuri agricole, confiscate în baza legii agrare din 1945.

Prin Avizul nr.1, în dosarul 4 al Comisiei Județene Ilfov, din perioada confiscării, arată că acele terenuri nu erau intravilane, deci cererile de revendicare nu aveau bază legală.

În Legea 10/2001, art.10, alineatul 1, se precizează faptul că „pentru suprafața ocupată de construcții noi, cea efectuată servituților legale și altor amenajări de utilitate publică ale localităților urbane și rurale, măsurile reparatorii se stabilesc în echivalent”.

Primaria Sectorului 3

În raportul de expertiză depus de moștenitor și aflat în dosarele de retrocedare se precizează în clar că întreaga suprafață de 454.6 ha era ocupată de elemente de sistematizare și investiții de interes public, ceea ce înseamnă că trebuiau stabilite, conform legii, cel mult măsuri reparatorii prin echivalent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *