Skip to content
Politică Video

Primarul Sectorului 4: Există un handicap foarte mare în privința reabilitărilor termice EXCLUSIV

Primarul Sectorului 4 București, Daniel Băluță, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii Puterea Știrilor, moderată de către jurnalista Marinela Angheluș.

Astfel, una din temele abordate a fost cea a reabilitărilor pe care Primăria Sectorului 4 a reușit să le facă până în prezent. Din declarațiile lui Daniel Băluță reiese faptul că încă există un „handicap” în ceea ce privește această acțiune, există bani pentru reabilitare, însă intervin piedici pe parcursul implementării programului „sunt două piedici la fel de importante”.

„Sectorul 4, din nefericire nu este singurul, a plecat cu un handicap foarte mare în privința reabilitărilor termice. Am avut două motive. Cel mai important motiv este bugetul Sectorului 4, care, dintre toate cele șase sectoare ale Bucureștiului, în valoare reală, este cel mai mic. Acum, grație unor măsuri de dezvoltare pe care le-am luat și modului în care Guvernul ca și Primăria Municipiului București a folosit pârghiile de echilibrare bugetară, am avut un buget care ne-a permis să facem mult mai mult pe tema aceasta. Dacă în opt ani de zile au fost reabilitate 144 de blocuri din 1680 , în acești doi ani și patru luni ne apropiem de 200 de blocuri pentru că din punct de vedere tehnic mai mult de 100 de unități pe an este imposibil să facem, chiar dacă avem finanțare în continuare pentru un număr de 300 de blocuri. Și vorbim de un mix între POR (Programul Operațional Regional), banii europeni pe care îi avem pentru reabilitarea termică și creșterii eficienței energetice și de asemena un credit pe care Primăria Sectorului 4 l-a făcut la Banca Europeană de Investiții. Deci important e ca toți cetățenii Sectorului 4 să știe că pentru cel puțin încă pentru 300 de blocuri avem finanțare, pentru că ne interesează să obținem lucrări de cât mai bună calitate, în ciuda crizei enorme de forță de muncă, și este o problemă gravă cu care ne confruntăm.” a spus edilul. 

Chestionat care e cea mai mare piedică în acțiunea de reabilitare, Daniel Băluță a declarat că „sunt două piedici la fel de importante. Prima piedică este reprezentată de legea achizițiilor publice. Mai avem puțin și împlinim doi ani de când am început licitația de salubrizare, atât de mult durează o procedură. Este enorm. De exemplu, sunt în validare lucrări la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), de nouă luni . Este un lucru inadmisibil din punctul acesta de vedere. Probabil că, pentru unele proceduri, un mandat este insuficient ca să putem să avem o procedură. La fel de grav, în această ecuație, este problema forței de muncă. Avem nevoie de zece ori mai mulți muncitori pe șantierele deschise în Sectorul 4 . Firmele nu au muncitori. Fie că discutăm despre asfaltatori, fie că discutăm despre reabilitare termică, despre școli, iar întârzierile pe care le avem sunt generate de o lipsă acută a forței de muncă. Ajungem în situația în care devine irelevant că sancționăm pe cineva, că întârzie sau că nu întârzie o lucrare, finalitatea pentru oricare om este ca un lucru care are un început este să se termine într-un timp rezonabil. Este o problemă gravă și probabil că trebuie cu toții să facem ceva pentru lucrul acesta, pentru că, mergând în acest ritm ne vom afla în imposibilitatea de a ne pune în aplicare programele, chiar dacă avem proceduri, chiar dacă avem finanțare. Aceasta este o problemă de o gravitate ieșită din comun.”, a mai adăugat pentru Psnews.ro, primarul Sectorului 4.

Urmăriți secvența video în intervalul 16:27-20:30:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *