Primarul Statului Paralel. Careul de nași: Nicușor – Orban – Trăilă – Coldea

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

În campania din 2012, Nicușor Dan a candidat ca independent și anti-politicieni. A luat 9% din voturile bucureștenilor sub deviza „Primul dușman e clasa politică” și declarând că nu este interesat de politică și mai ales de parlament.

Doi ani mai târziu, Nicușor anunța că intenționează să își facă partid. Legea era însă draconică – partidul trebuia să aibă filiale în cel puțin 18 județe și cel puțin 25.000 de semnături. Greu la deal pentru Nicușor Dan! Îi sare însă în ajutor Curtea Constituțională, care decide, în februarie 2015, la scurt timp după ce Iohannis a ajuns președinte, că un partid poate fi înființat de numai 3 membri (Florian Coldea era atunci mare șef în SRI și avea în „cazier” scandalul „SRI – poliție politică”, în care Geoană îi acuzase pe Traian Băsescu și pe general că exercită un control „prin dosare” asupra judecătorilor Curții Constituționale).

După decizia Curții Constituționale, în vara anului 2015, Nicușor Dan lansează Uniunea „Salvați Bucureștiul” (USB), simbolic, chiar în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție. Pierde alegerile pentru Primăria Generală, în iunie 2016, dar cu un scor foarte bun care îngroapă, efectiv, PNL (15 mandate în consiliul general pentru USB, față de doar 8 pentru PNL). Totul în contextul în care au fost pompate fonduri substanțiale în campania electorală.

„Nicușor Dan cel sărac și cinstit are o campanie a partidului său cu costuri cât ale celorlalte partide la un loc”, spunea atunci Vasile Blaga, citat de Inpolitics.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: