Skip to content
Politică

Primarul USR a respins soluțiile pentru criza termoficării din Timișoara pentru că veneau de la PNL, susține Alin Nica: Management defectuos și incompetență

tion.ro

Timișoara a rămas marți fără căldură și apă caldă după ce încercările administrației Fritz de a găsi un alt furnizor de gaz pentru Colterm au eșuat. În acest context, Alin Nica, președintele PNL Timiș și președinte al Consiliului Județean Timiș, a explicat pentru PS News cum s-a ajuns în această situație critică pentru timișoreni. Liberalul susține că principalul responsabil este edilul USR, Dominic Fritz, împreună cu administrația locală a Timișoarei, care au dat dovadă de „management defectuos și incompetență” pentru că „nu au reușit să convingă un furnizor să încheie un contract de alimentare cu gaz cu societatea Colterm”.

„S-a ajuns în această situație pentru că primăria Timișoara nu și-a făcut niciun fel de provizii vara, nici de cărbune, nici contracte de gaze. Mai mult, au băgat și firma în insolvență înainte de debutul sezonului rece, lucru care nu facilitează creșterea încrederii furnizorilor, mai ales în criza energetică în care ne aflăm, cu exces de cerere, și nimeni nu vrea să încheie contract cu ei. Problema nu este prețul gazelor sau al energiei, ci faptul că ei nu au reușit să convingă un furnizor să încheie un contract de alimentare cu gaz cu societatea Colterm care e responsabilă de încălzirea centralizată în Timișoara. 

Toate acestea se întâmplă din cauza unui management defectuos și a incompetenței. În primăvară, compania a luat o amendă pentru neachiziționarea certificatelor verzi, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria companiei. Ei nu au fost atenți că trebuie să achiziționeze până la 31 martie certificate verzi, altfel fiind pasibili de amendă de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, spune Nica.

În ceea ce privește măsurile pentru soluționarea situației de criză în care se află Timișoara, președintele CJ susține că au existat propuneri din partea acestuia către administrația locală, însă, venind din partea PNL, acestea nu au fost luate în considerare.

„E vorba de 20 de milioane de euro, ceea ce e imens. Cu 1% din această amendă, ei puteau să se racordeze direct în sistemul național de transport de gaze și să beneficieze de gaz direct de la producător, cu 30% mai ieftin. Le-am spus de soluția asta, n-au vrut să țină cont de ea. Au zis că dacă vine de la mine sigur nu e bună.

A doua soluție pe care le-am oferit-o a fost să facă un proiect de POIM (Programul Operational Infrastructura Mare – n.r.). Erau bani pentru a rezolva două probleme, nu una: cea a deșeurilor și cea a termoficării. Să ardă gunoiul biodegradabil și să  folosească gazul obținut din arderea acestor deșeuri. Nu au făcut nici în această direcție nimic. Soluția va veni doar de la guvern, eventual printr-un ajutor și printr-o intervenție la cel mai înalt nivel, doar că partidul domnului primar a dat jos Guvernul și l-a lăsat fără pârghii și nu poate emite ordonanțe de urgență ca să poată ajuta Timișoara și alte orașe în acest interval timp. Cât să mai aștepte cetățenii?

La această întrebare doar primarul poate răspunde, el este direct resposnabil. Consiliul Județean poate ajuta, poate facilita, așa cum am încercat încă din martie când l-am trimis pe domnul primar la directorul Transgaz și i-am dat acea soluție, însă, din păcate, dacă ei nu vor să facă nimic, degeaba ne implicăm noi. Nu putem trece peste primărie. E autonomia locală care primează”, conchide Alin Nica.

Timișoara a rămas marți fără căldură și apă caldă. Astfel, peste 50 de mii de locuințe au rămas fără încălzire la iarnă, după ce încercările administrației Fritz de a găsi un alt furnizor de gaz pentru Colterm au eșuat. Anunțul a fost făcut chiar de edil.

„O să fie câteva lucruri grele de anunțat. Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat până acum două ore în negocieri cu un furnizor de gaz, care din păcate, a dat răspuns negativ.

În Timișoara, în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, înseamnă că toate spitalele vor rămâne fără căldură și fără apă caldă. Situația este, din fericire, mai bună la spitalul Victor Babeș, care are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu.

Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care am invitat și directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni căldura în cel mai scurt timp. Fac apel către furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile de stat, Romgaz, Electrica, să ne ajute în această situație. Toți cei care pot încuraja aceste companii să furnizeze gaz să o facă”, a declarat, marţi, Dominic Fritz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *