Skip to content
Politică

Primarul USR din Bacău ar fi intrat în atenția DNA. Angajări suspecte la stat

Facebook/Lucian Stanciu-Viziteu

Jurnaliștii de la Ziarul de Bacău au descoperit detalii halucinante legate de angajarea lui Răzvan Găină, șef al Administrației Bazinale Siret, la Primăria Bacău. DNA a deschis un dosar penal privind traseul dubios al hârtiilor prin care șeful ABA Siret a fost angajat mai puțin de o zi la Primărie. Potrivit unor surse încă neconfirmate oficial, în vizorul anchetatorilor s-ar afla și primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, care a semnat documentele de angajare și detașare a lui Găină, potrivit zdbc.ro.

Răzvan Găină și-a solicitat propria angajare

ABA Siret a transmis Primăriei Bacău o solicitare mai puțin obișnuită, pe data de 27 noiembrie 2020, prin care a cerut detașarea unui inginer, care să ocupe un post vacant la serviciul Exploatare lucrări hidrotehnice – UCC și siguranța construcțiilor hidrotehnice. Solicitarea este semnată de nimeni altul decât Răzvan Găină, directorul ABA Siret.

Peste doar două săptămâni, pe data de 9 decembrie, același Răzvan Găină trimite o solicitare către Primăria Bacău, pentru a fi angajat pe postul de inspector de specialitate în cadrul cabinetului viceprimarului Liviu Miroșeanu.

O zi în Primărie

Ca prin minune, după o simplă solicitare, Răzvan Găină este angajat în aceeași zi, 9 decembrie, pe postul cerut, printr-o dispoziție de primar, semnată de edilul Lucian-Stanciu Viziteu. Astfel, începând cu 10 decembrie, Răzvan Găină și-a început serviciul la Primăria Bacău, cu un salariu de încadrare de 7175 de lei plus sporuri.

Nu mai departe de următoarea zi, 10 decembrie, când trebuia să vină la muncă, Răzvan Găină a fost detașat la ABA Siret, Primăria dând curs solicitării semnate de același Găină, cu aproape două săptămâni mai devreme. Astfel, cercul angajării a fost închis.

„Transferul”, semnat de Viziteu

Atât angajarea lui Răzvan Găină la Primăria Bacău în aceeași zi în care a fost trimisă solicitarea acestuia, cât și detașarea acestuia o zi mai târziu au fost semnate de primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu. Edilul băcăuan ar fi intrat astfel în vizorul anchetei demarate de DNA Bacău pe acest subiect.

Ziarul de Bacău i-a adresat primarului Bacăului mai multe întrebări legate de documentele semnate, de ce a fost nevoie să detașeze un proaspăt angajat, în condițiile în care, ulterior, schema de personal a instituției a trebuit mărită, ca să mai „încapă” un consilier. „Angajarea domului Razvan Gaina s-a făcut la cabinetul viceprimarului Miroșeanu. Domnul viceprimar va poate răspunde la întrebări”, a fost singurul răspuns pe care l-a dat primarul Stanciu – Viziteu, deși numele lui este cel care apare pe documentele de angajare și detașare.

Până acum, DNA nu a anunțat public dacă a început ancheta față de persoane în acest dosar, însă, potrivit unor surse, ar fi cerut din nou un set de documente de la Primăria Bacău.

Într-o speță ce pare să semene, DNA Iași a început urmărirea penală față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *