Skip to content
Știri locale Timiș

Primarul USR-ist al Timişoarei lasă fără bani proiectul simbol al oraşului

Facebook

Membrii Adunării Generale a Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii s-au întâlnit, vineri, la Bastionul Thersia, pentru a discuta despre viitorul asociaţiei, în condiţiile conflictului dintre primarul Dominic Fritz şi Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2921.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a spus vineri, membrilor Adunării Generale a Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii că a constatat că aceasta şi-a pierdut încrederea comunităţii, iar în acest context municipalitatea nu va mai asigura finanţarea asociaţiei conduse de Simona Neumann. Acest lucru nu va afecta finanţarea programului cultural al proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, care va continua prin Centrul de proiecte al Municipiului Timişoara.

Proiectul nostru este să-i readucem pe timişoreni aproape, oraşul şi oamenii sunt energia Capitalei Culturale„, a declarat primarul Timişoarei.

„Cred că avem mai multe probleme cu această asociaţie, probleme care au fost mult discutate şi în trecut şi care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare şi reprezentativitate. Foarte multe asociaţii culturale partenere s-au retras din asociaţie din cauza modului în care aceasta a funcţionat în ultimii ani, netransparent, ceea ce e grav pentru că de doi ani are statutul de utilitate publică.

Pentru că nu a reuşit să creeze entuziasm şi încredere, Asociaţia nu a reuşit nici să atragă finanţări private şi depinde de bani publici. Am făcut şi o analiză a programului cultural care cu această pandemie trebuie să treacă prin schimbări. E evident că programul cultural aşa cum e gândit acum are o lipsă de coerenţă. Ne-am pierdut şi încrederea în capacitatea asociaţiei de a livra programul cultural pentru 2023.

Nu mai este timp de lamentări şi amânări, prin urmare am decis ca din această săptămână să nu mai finanţăm această asociaţie până când ea nu va traversa o reformă profundă prin care să recâştige încrederea comunităţii”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz în urma şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor ATCCE, citat de adevarul.ro.

Programul cultural Timişoara 2023 nu este al asociaţiei, este al oraşului şi el nu trebuie să fie livrat de aceasta. Am construit în ultimele luni un ecosistem capabil să livreze acest program şi suntem încrezători că acesta va fi un succes în anii care urmează. Vom avea în continuare o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, cu parteneri internaţionali, cu operatori culturali pentru a recâştiga încrederea în acest proiect.

Vrem să îi angrenăm pe toţi cei care cred în acest proiect Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, inclusiv şi pe cei care încă sunt implicaţi în asociaţie, pentru ca proiectul să fie un succes pentru Timişoara şi pentru România”, a mai spus Dominic Fritz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *