Primele alegeri majore din 2024: Taiwan. Influența Chinei comuniste planează asupra scrutinului

Sursa foto: Marine Link

Taiwan se pregătește, cel puțin teoretic, pentru o „mare negociere” sub spectrul Chinei, în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Corupția și costul vieții sunt temele centrale pentru candidații la șefia insulei din Extremul Orient, confrom unui articol amplu publicat de către theguardian.

În adâncul munților județului Hsinchu din nordul Taiwanului, câțiva zeci de locuitori din Smangus își țin întâlnirea zilnică de dimineață într-o colibă de lemn, privind spre vârfurile înalte din apropiere. Satul izolat al populației indigene Atayal, format din aproximativ 200 de persoane, se pregătește pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în curând. Locuitorii iau acest eveniment în serios, gestionând propriul lor centru de votare din 2008 și discutând cu toți rezidenții despre candidați.

De obicei nu discutăm despre politică [la întâlnire], dar alegerile prezidențiale sunt o chestiune importantă”, spune Lahuy Icyeh, un lider comunitar.

Micile comunități din Taiwan aleg, la vot, criteriul meritocrației

„Bătrânii satului încurajează tribul să aleagă pe cine consideră cel mai bun pentru Taiwan.” a declarat liderul comunitar al micii așezări.

Votul va fi al optulea în ceea ce privește alegerile prezidențiale directe ale Taiwanului de la sfârșitul legii marțiale care au avot loc la sfârșitul anilor 1980. Actualul președinte, Tsai Ing-wen, trebuie să se retragă din cauza limitelor de mandat, iar actualul său vicepreședinte, Lai Ching-te, candidează pentru a menține Partidul Democrat Progresist (DPP) la putere. El se confruntă cu Hou Yo-ih din opoziția națională Kuomintang (KMT), care a guvernat în timpul decadelor de autoritarism, și Partidul Poporului din Taiwan (TPP), condus de fondatorul Ko Wen-je.

Campania a fost dominată de amenințarea Partidului Comunist Chinez de a anexa Taiwanul, dar sondajele au arătat că problemele economice sunt principala preocupare a alegătorilor, inclusiv salarii mici, accesibilitatea la locuințe, securitatea energetică și inflația. În 2022, salariile au avut cea mai abruptă scădere anuală din ultimii 10 ani, iar locuințele din unele orașe taiwaneze se situează printre cele mai scumpe din lume raportat la venit. Inflația a fost mai mică decât în multe alte țări în 2023 – 2,48% – dar o serie de creșteri extreme de prețuri la produse individuale, cum ar fi ouăle, au agravat percepția asupra costului vieții.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: