Skip to content
Societate

Primele cărți de identitate cu cip, eliberate din august 2021. Cât timp mai pot fi folosite buletinele actuale pentru călătorii în UE

digi24.ro

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că România e obligată să emită acte electronice de identitate din august 2019, prin urmare trebuie parcurse rapid toate procedurile astfel încât acest lucru să se întâmple, într-un final, din 2021. Cartea de identitate electronică nu este obligatorie, însă fără ea nu se poate ieși din țară, a mai precizat Vela. Ea ar putea costa între 15 și 40 de lei și va asigura funcționalitatea de card de sănătătate prin înscrierea în CIP a unui certificat.

„Va exista şi posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip.

Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieşi din ţară”, a declarat ministrul Marcel Vela, potrivit Adevărul.

Însă cu actualele cărţi de identitate se va mai putea merge în Uniunea Europeană încă zece ani, până la expirarea documentelor, pentru că Regulamentul european în acest sens prevede o perioadă de tranziţie până în 2031.

La rândul său, Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei de Evidenţa Populaţiei, a precizat că, potrivit Regulamentului 1157 al UE din 2019, libera circulaţie în Uniunea Europeană, de la 3 august 2021, va fi permisă doar cu CI electronică, confecţionată din policarbonat, cu cip de înaltă securitate, cu o perioadă de tranziţie până la 2 august 2031.

„Românii în continuare vor putea călători cu paşaportul sau CI electronică din 3 august 2021. Paşaportul e prevăzut cu CIP care are integrate imaginea şi două amprente. (…) După 3 august 2021, vor putea călători şi pe baza actualelor cărţi de identitate care sunt încă valabile, până la data expirării, perioada de tranziţie fiind până în august 2031”, a explicat Giulescu.

Copiii vor putea avea de la naştere acte electronice de identitate, la cererea părinţilor, iar de la 12 ani acestea sunt obligatorii.

Buletin 2 în 1: Carte de identitate și card de sănătate

„Se creează posibilitatea cetăţenilor români care se află în străinătate să primească un buletin electornic. Cărţile electronice de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor cu autorităţile.  Cetăţenii vor putea interacţiona cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii(…)Vor fi eliminate celebrele cozi din zona MAI şi din alte zone ale administraţiei publice. (…)Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate. Se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simplă pentru cei care nu doresc. Ea nu va conţine un cip, dar va avea un grad ridicat de securitate. Săptămâna viitoare, marţi, MAI, va organiza şi o dezbatere publică pentru acest proiect. Manifest toată deschiderea pentru orice propunere”, a declarat Marcel Vela.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *