Skip to content
Politică

Primele disensiuni majore între PNL și PDL. Ce subiect ar putea naște un conflict in interiorul noului PNL

În noul PNL continuă vechile neînţelegeri dintre liberali şi democrat-liberali. Un subiect destul de sensibil ar putea naște un adevărat conflict între cele două partide, PNL și PDL, care au fuzionat recent.

După instalarea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pare momentul potrivit pentru începerea discuţiilor pentru preluarea guvernării. Cătălin Predoiu, care speră la postul de premier, spune că PNL ar trebui să se grăbească spre Palatul Victoria. Alina Gorghiu, cea care i-a luat locul lui Klaus Iohanis în fruntea PNL, spune însă că lucrurile nu trebuie grăbite, precizează jurnaliștii de la digi24.ro.

Candidat la postul de premier din partea viitorului mare PNL, democrat-liberalul Cătălin Predoiu spune că liberalii ar trebui să profite de valul Iohannis şi să preia guvernarea.

„Până în 2016, PSD și Ponta își pot reveni politic daca îi lăsăm. Acum sunt în genunchi, năuciți. Dacă au fost români care au stat în frig 12 ore ca să voteze pentru Iohannis și îndepărtarea lui Ponta, atunci am putea și noi să stăm în priză 12 săptămâni în birouri încălzite ca să pregătim în paralel programul de guvernare, majoritatea parlamentară și omogenizarea partidului”, propune prim-vicepreşedintele PNL.

Liberalii spun că o astfel de decizie trebuie confirmată la un congres care nu poate fi organizat peste noapte.

Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte PNL: Convenţia naţională este prevăzută, prin statut, în anul 2017. Orice convenţie precipitată, la o dată anterioră anului 2017, va găsi un partid nefuzionat complet.

Alina Gorghiu, președintele interimar al PNL: Din păcate nu pot fi atât de precisă ca domnul Predoiu. Nu s-a discutat un calendar în interiorul PNL. Pe 5 ianuarie vom avea o discuţie inclusiv pe subiectul fuziunii.

Dacă momentul propus de Cătălin Predoiu pentru preluarea guvernării nu este pe placul liberalilor, în schimb metoda primşeste aprobarea liberalilor.

Adică schimbarea majorităţii parlamentare, în locul forţării alegerilor anticipate.

Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte PNL: Dacă tot ai o majoritate care să dea jos un guvern, poţi să o foloseşti la învestirea unui nou guvern, nu este nevoie să ajungi la anticipate, adică să mai pici şi alte guverne.

Alina Gorghiu, președintele interimar al PNL: În niciun caz nu vom face această majoritate parlamentară atrăgând în PNL parlamentari ai altor partide. Nu încurajam traseismul, nu ne dorim în rândurile noastre parlamentari ai altor partide, dar da, se vor purta discuţii cu partide politice, cu grupuri legitim constituite.

Pentru a recupera diferența de peste 100 de parlamentari care există între Putere și Opoziție, nou PNL are nevoie atât de voturile celor 50 de parlamentari UNPR, cât şi de cele ale UDMR şi ale minorităţilor naţionale, mai precizează cei de la digi24.ro.

2 comentarii la “Primele disensiuni majore între PNL și PDL. Ce subiect ar putea naște un conflict in interiorul noului PNL

  1. Fomistii astia de la „noul” PNL, se fac a nu intelege ca Ponta nu a fost dorit ca presedinte; nu a votat nimeni impotriva Prim -ministrului Ponta, ba dimpotriva, as zice. Ce mi-ar placea, ca la alegeri;e din 2016, PNl-ul sa piarda guvernarea, sa mai stea pe uscat o legislatura, sa se invete minte. Dar mai stii, poate romanilor li s-o fi facut dor de Blaga, Boagiu, Blejnar, Duta, Videanu, Ialomitianu , Flutur, Olteanu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *