Primele elicoptere americane de luptă au ajuns în Republica Cehă

Sursă foto: military.com
Sursă foto: military.com

Armata cehă a recepţionat primele două elicoptere de luptă Bell AH-1Z Viper comandate din Statele Unite, a informat miercuri agenţia de ştiri CTK, citând Ministerul ceh al Apărării, potrivit DPA.

Elicopterele au fost livrate pe aerodromul militar Namest nad Oslavou, situat la 30 de kilometri vest de oraşul Brno, cu un avion de transport.

Alte două elicoptere de acelaşi tip şi două elicoptere multifuncţionale Bell UH-1Y Venom sunt aşteptate să urmeze până la jumătatea lunii septembrie.

„Livrarea primelor elicoptere americane este un moment semnificativ pentru modernizarea armatei”, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, adăugând că această achiziţie va aduce flota de elicoptere în secolul 21.

Prin această achiziţie, Republica Cehă va elimina dependenţa de tehnologia rusă şi va trece la echipamente mai moderne.

Ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, guvernul ceh a aprobat achiziţionarea a 12 elicoptere noi de la compania americană Bell pentru aproximativ 592 milioane de euro (655 milioane de dolari) anul trecut. Comanda include opt elicoptere Venom şi patru Viper.

În plus, Cernochova a negociat cu partenerii săi guvernamentali americani să primească opt elicoptere militare uzate de aceleaşi două tipuri, care urmează să fie modernizate şi predate ţării, membră a NATO.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL