Skip to content
Externe

Primele imagini de la asasinarea peşedintelui haitian Jovenel Moise VIDEO

captura video

Primele imagini de la asasinarea preşedintelui statului Haiti, Jovenel Moise, din noaptea de marţi spre miercuri,  au apărut pe Internet. În video apar mai mulţi bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia, din cartierul Pelerin din Puerto Principe. Soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi este spitalizată.

În imaginile postate pe Internet se văd mai multe persoane înarmate care coboară dintr-un SUV în faţa reşedinţei preşedintelui, apoi se aud mai multe focuri de armă şi, în final, este surprinsă plecarea asasinilor cu un convoi de maşini. Preşedintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat după un raid al unei bande înarmate asupra reşedinţei prezidenţiale din capitala Port-au-Prince în jurul orei locale 1 noaptea (08.00, ora României), afirmă premierul interimar într-un comunicat de presă. Unii dintre atacatori vorbeau în spaniolă. Limbile oficiale din această ţară sunt franceza şi creola haitiană. Soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi spitalizată, precizează Claude Joseph.

Premierul îndeamnă populaţia la calm şi anunţă într-un comunicat că poliţia şi armata urmează să asigure menţinerea ordinii. Premierul precizează denunţă atacul drept „odios, inuman şi barbar” şi precizează că atacatorii sunt vorbitori de spaniolă.  „Preşedintele a fost asasinat la el acasă de către străini care vorbeau engleza şi spaniola. Ei au atacat reţedinţa preşedintelui Republicii”, a declarat Claude Joseph. „Situaţia secuităţii este sub control”, a dat el asigurări.

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, care provine din lumea afacerilor, a fost ales preşedinte în 2016 şi a preluat funcţia la 7 februarie 2017. Haiti, o ţară în Caraibe şi cea mai săracă ţară pe continentul american, este afectată de insecuritate şi răpiri în schimbul unor răscumpărări ale unor ganguri care se bucură de o cvasi-impunitate. Din cauza acestei situaţii grave, Jovenel Moïse a fost acuzat de inacţiune împotriva crizei şi era sfidat de o mare parte a societăţii civile. În acest context care alimentează temeri cu privire la o anarhie, Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au îndemnat la organizarea unor alegeri legislative şi prezidenţiale libere şi transparente până la sfârşitul lui 2021.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *