Skip to content
Alegeri Politică

Primii candidați pe listele partidelor la europarlamentare, luați la puricat: cine nu trece testul de integritate ANALIZĂ

360 news

Mişcarea civică Iniţiativa România, cu sprijinul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a lansat duminică site-ul www.romania-alege.ro, care prezintă o evaluare a 75 de candidați eligibili la europarlamentare, în ceea ce privește riscul privind integritatea, atitudinea faţă de statul de drept și față de valorile europene.

În urma analizei, Inițiativa România a constatat că 38 de candidați cu probleme de integritate, inamici ai statului de drept sau ai valorilor europene vor să ajungă în Parlamentul European. De la PSD și ALDE, aproape toți candidații eligibili prezintă astfel de riscuri.

PSnews.ro vă prezintă primele nume de pe lista candidaților partidelor la alegerile europarlamentare ce vor avea loc duminică, 26 mai.

Facem precizarea că pentru fiecare dintre candidaţi s-a făcut o evaluare de risc pe baza informaţiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilităţi, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea faţă de statul de drept (iniţiative legislative de amputare a puterii judecătoreşti sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, voturi pentru modificarea Codurilor Penale şi legilor justiţiei din ultimii ani) şi atitudinea faţă de valorile europene (declaraţii şi iniţiative, acţiuni împotriva demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, drepturilor omului).

PSD:

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este cea care deschide lista social-democraților pentru Parlamentul European. În urma analizei realizată de Mişcarea civică Iniţiativa România, Rovana Plumb are probleme mari la capitolul integritate și în ceea ce privește atitudinea faţă de statul de drept.

Integritate

– Începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul trecerii lacului Belina din proprietatea statului în cea a Consiliul Județean Teleorman a fost oprită de un vot al Camerei Deputaților din octombrie 2017. Plecarea la Bruxelles ar putea însemna începerea urmăririi penale. (Detalii aici)

Atitudinea faţă de statul de drept

– A susținut prin votul său modificările inițiate de majoritatea PSD-ALDE legilor justiției în scopul limitării luptei anticorupție. A votat în 2018 și 2019 modificările la Codurile Penale.

Vezi voturile pentru Codul Penal în 2018 aici și în 2019 aici.

Vezi voturile pentru Codul de Procedură Penală în 2018 aici și în 2019 aici.

– În 2018, a votat pentru modificările legilor justiției 304/2004 și 317/2004
– Cu ocazia votului pe marginea ridicării imunității sale parlamentare din octombrie 2017, Rovana Plumb vorbea de „instrumente paralele străine principiilor statului de drept,” considerând că „oportunitatea unei hotărâri de guvern nu poate face obiectul unei anchete penale.” (Detalii aici) După alegerile generale din 2016, toate inițiativele privind reducerea puterilor justiției au beneficiat de susținerea sa publică și de votul său în Parlament.

Atitudinea față de valorile europene

Nici la capitolul ”valori europene”, candidatul din fruntea listei PSD nu se prezintă prea bine. Potrivit analizei, poziția și acțiunile împotriva statului de drept nu sunt singurele sale atitudini antieuropene. De curând, după ce socialiștii europeni au decis înghețarea relațiilor cu PSD tocmai din cauza subminării statului de drept, Rovana Plumb declara că „este trist că propaganda anti-PSD a ajuns atât de departe încât să influențeze inclusiv opiniile unora dintre colegii PES”. (Detalii aici) În plus, cu bună știință sau din necunoaștere, în linia partidului, ea confundă poziția unor europarlamentari împotriva guvernului PSD cu o atitudine anti-românească a acestora, „adversari politici, care denigrează România, care votează împotriva României.” (Detalii aici)

– A susținut referendumul de revizuire a Constituției în privința definirii familiei. Detalii aici.

PNL

Cel care deschide lista Partidului Național Liberal (PNL) pentru alegerile europarlamentare este jurnalistul Rareș Bogdan, care, potrivit analizei făcute de Mişcarea civică Iniţiativa România, deși stă bine la capitolul ”integritate” și ”stat de drept”, stă mai puțin bine la capitolul ”valori europene”.

Iată și motivul: în calitate de moderator al emisiunii “Jocuri de putere”, Rareș Bogdan a fost amendat de câteva ori pentru că a permis și a proferat un limbaj violent, încurajând și o atmosferă de incitare la adresa minorităților etnice. Subiect au fost evreii, în contextul Legii ‘anti-legionari’ 217/2015. Mai numeroase însă au fost aceste ieșiri la adresa maghiarilor, în contextul atacurilor la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). De asemenea, , în martie 2016, s-a adresat cu apelative de genul ‘oameni fără țară, fără Dumnezeu’, ‘nenorociți’ sau ‘mizerabili’ semnatarilor unei scrisori deschise care semnalau simpatiile legionare ale unuia dintre invitații săi. După atentatul de la Nisa din iulie 2016, Rareș Bogdan declara, cu referire la liderii europeni: “E prea mult! Sunteți niște ticăloși! În numele ‘politically correct’, veți distruge Europa noastră!”

USR-PLUS

Lista pentru Parlamentul European a celei mai noi alianțe de pe scena politică(USR-PLUS) este deschisă de un fost premier, ex-tehnocratul Dacian Cioloș. Mişcarea civică Iniţiativa România nu a găsit vulnerabilități în ceea ce-l privește pe Dacian Cioloș la capitolele ”integritate”, ”stat de drept” și ”valori europene”.

Cioloș a fost consilier special pentru securitate alimentară al președintelui Comisiei Europene: 2014-2015, Comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană: 2010-2014, Șef al Comisiei prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, Administrația Prezidențială: 2009-2010, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Guvernul României: 2007-2008, Subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, MADR: 2007, Coordonator proiecte agricole bilaterale și SAPARD: 1999-2003, Consultant dezvoltare agricolă în județul Argeș: 1995-1999.

ALDE

Europarlamentarul Norica Nicolai este cea care deschide lista ALDE pentru Bruxelles și care, potrivit analizei, se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește ”statul de drept”. Din poziția de europarlamentar, Norica Nicolai este una dintre cele mai importante voci în susținerea la Bruxelles a modificărilor aduse legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE, criticând permanent lupta anticorupție din România și catalogând-o drept conspirație îndreptată împotriva țării.

Norica Nicolai

Norica Nicolai nu stă prea bine nici la capitolul ”integritate” și „valori europene”, unde este notată cu ”risc mediu”. Mişcarea civică Iniţiativa România amintește că în 2007 candidatura Noricăi Nicolai la funcția de Ministru al Justiției a fost respinsă de președintele Traian Băsescu din cauza controverselor legate de trecutul de procuror al Noricăi Nicolai în anii `80, în timpul regimului comunist.

În 2006, pe când era senator, a favorizat accesul în plenul Senatului și a lăsat nesupravegheată o nepoată care a fost surprinsă de camerele de filmat utilizând la vot cartela sa de parlamentar. Totodată, în 2018, aceasta l-a invitat în Parlamentul European, la o dezbatere pe tema justiției din România, pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, un susținător al ieșirii României din Uniunea Europeană (Detalii aici). 

A votat Da la referendumul de revizuire a Constituției în privința definirii familiei.

Pro România

Pro România este una dintre cele mai noi formațiuni politice apărute pe scena politică românească și este condusă de ex-premierul PSD-ist Victor Ponta, cel care și deschide lista candidaților pentru Parlamentul European.

Inițiativa România a constatat că liderul partidului se confruntă cu mari probleme la capitolul „integritate” și „stat de drept”. Victor Ponta a fost trimis în judecată (septembrie 2015) de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor (dosarul “Turceni-Rovinari”). În mai 2018 a fost achitat, în primă instanță.

După 4 ani de controverse și scandal public, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis definitiv (iulie 2016) că a plagiat lucrarea de doctorat. Prin urmare, titlul de doctor i-a fost retras.

Totodată, încă din 2004, Victor Ponta s-a remarcat ca un critic al instituțiilor din justiție, mai ales al DNA și ICCJ. Criticile au devenit mai accentuate în perioada cât a fost prim-ministru, ținte fiind în special conducătorii celor două instituții. În perioada 2011-2014, din funcția de co-președinte al USL, Victor Ponta s-a aflat în fruntea asaltului împotriva statului de drept, care a culminat cu încercarea de suspendare a Președintelui României (iulie 2012), respectiv cu schimbarea legislației penale și a sporirii imunității pentru politicieni din “Marțea Neagră” (decembrie 2013). Pe ansamblu, atitudinea sa a fost constant una de decredibilizare a sistemului de justiție în general și a magistraților în particular.

Nici la capitolul ”valori europene”, ex-premierul nu stă prea bine. În noiembrie 2012, aflat în campanie pentru alegerile parlamentare la Bistrița, Victor Ponta declara: „Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori”. De asemenea, în 2008 declara că regretă „că nu mai există Nicolae Ceaușescu pentru că el sigur i-ar fi împușcat pe toți”. Sunt de notorietate și numeroasele sale declarații de admirație pentru președintele autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

UDMR

Lista UDMR pentru alegerile la Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, care trece cu brio de evaluarea de risc. Mişcarea civică Iniţiativa România nu a găsit vulnerabilități în ceea ce-l privește pe Iuliu Winkler, la capitolele ”integritate”, ”stat de drept” și ”valori europene”.

PMP

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este candidatul de vârf al listei PMP la alegerile europene, care, potrivit evaluării de risc realizată de Mişcarea civică Iniţiativa România, are probleme la capitolul ”integritate” și ”stat de drept”.

Inițiativa România amintește la cele două capitole că Traian Băsescu fost investigat pentru suspiciunea de spălare de bani în cazul achizitionării în anul 2000 a unui teren în Băneasa de la Costel Cășuneanu. Pe 13 februarie 2017 acest dosar a fost disjuns într-un dosar privind „fals în declarații de avere”, Parchetul general sesizând Agenția Națională de Integritate în acest sens. A fost suspectat de abuz în serviciu legat de retrocedarea unui teren din București/Dămăroaia de 40.000 metri pătrați în 2003, când era primar.

Iar în ianuarie 2017, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a autosesizat în legătură cu posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi o altă persoană. (Detalii aici)

Totodată, Băsescu este creditat de o parte a societății românești și de partenerii europeni ai României cu scoaterea justiției de sub control politic în timpul mandatelor sale de președinte al țării. Altă parte a societății îl acuză de aservirea acesteia unor interese personale și de grup, în beneficiul său și al apropiaților. Cert este că în perioada 2004-2014 au fost condamnați numeroși înalți funcționari ai statului pentru corupție. Tot pentru corupție a fost condamnat și fratele său.

După 2015, Băsescu a criticat deseori justiția și unele persoane din interiorul sistemului de justiție, critici care coincid cu o serie de dosare deschise pe numele apropiaților săi. Uneori, criticile sale au mers în sensul decredibilizării actului de justiție în general, mai amintește Iniţiativa România.

La capitolul ”valori europene”, candidatul PMP la Bruxelles, Traian Băsescu” este notat cu ”risc mediu”. Motivul? Traian Băsescu  votat Da la referendumul de revizuire a Constituției în privința definirii familiei: „Deci, voi merge la vot pentru un DA, familia formată dintr-un bărbat şi femeie.” –

Din programul pe care îl promovează pentru alegerile europene mai face parte și propunerea unor politici stricte de integrare a imigranților, monitorizare a încălcării legilor de către imigranții musulmani și expulzarea lor. ”PMP nu va fi de acord cu transformarea UE într-o uriașă moschee”, declara Traian Băsescu pe 4 mai 2019 la Constanța, într-un discurs cu pronunțate tente de discriminare, notează Mişcarea civică Iniţiativa România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *