Skip to content
Europa

Primii militari ai SUA trimiși în contextul crizei ucrainene au ajuns în Polonia

Profimedia

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forţelor din Divizia 82 aeropurtată, a menţionat într-un comunicat ministrul polonez despre contingentul care va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocaţi temporar în Polonia într-un „semnal de solidaritate aliat ca răspuns la situaţia din Ucraina”.

Într-un alt mesaj, pe social media, Mariusz Blaszczak a evidenţiat că acest contingent de militari americani a comandat operaţiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 şi provine de la „una dintre bazele cele mai faimoase” din SUA, baza Fort Bragg, conform Agerpres.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România, circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Varşovia a solicitat în mod repetat Washingtonului să trimită mai multe trupe în Polonia, ca măsură de descurajare în faţa Rusiei. În anul 2018, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că ţara sa este dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru construirea unei mari baze permanente a SUA în Polonia şi a propus ca aceasta să fie denumită „Fort Trump”, în onoarea preşedintelui SUA de la acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *