Skip to content
Opinii & Analize

Primim bani pentru ce vrea UE, nu pentru ce ne trebuie nouă

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)

O dezbatere foarte interesantă în această perioadă și cu mize foarte mari pentru România este negocierea viitorului cadru pentru politica de coeziune pentru perioada 2021-2027, adică câți bani se dau, pentru ce fel de investiții și pe ce criterii. Comisia Europeană a făcut o propunere, iar acum este rândul Parlamentului European să îți spună părerea.

Câți bani se dau? Știm deja că, în general mai puțini, dar, pentru România, puțin mai mult decât în actuala perioadă. Obiective pentru care se dau acești bani se schimbă și ele destul de mult. Comisia Europeană propune ca, în funcție de venitul național brut, alocările naționale din Fondul European de Dezvoltare Regională să fie direcționate majoritar către două obiective: ”o Europă mai inteligentă” și ”o Europă mai ecologică”. Astfel, în cazul României, cel puțin 65% din fondurile alocate trebuie să se îndrepte către aceste obiective, rămânând ca numai 35% din alocare să fie disponibilă pentru celelalte trei obiective tematice (transport, infrastructură socială și de sănătate, obiectivele de dezvoltare teritorială integrată).

Cred că astfel de prevederi stricte pot ridica probleme semnificative pentru România, având în vederea că obiectivele de infrastructură sunt încă predominante în nevoile noastre de dezvoltare.

Având în vedere principiul subsidiarității, consider că este necesar să existe o abordare teritorială descentralizată, care să acorde flexibilitate în stabilirea domeniilor finanțate la nivel național și regional, ținând seama de nevoile specifice identificate. Impunerea unor ”prealocări” printr-un regulament european nu va face decât să accentueze diferențele de dezvoltare și să creeze dezechilibre suplimentare, inclusiv punând sub semnul întrebării investițiile realizate până în prezent și care au nevoie de continuitate pentru a-și atinge obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *