Skip to content
Sport

Primul 10 din istoria gimnasticii a împlinit 43 de ani. Ce distincții a primit Nadia de la Nicolae Ceaușescu

femeia.ro
" "

Nadia Comăneci, născută pe 12 noiembrie 1961, la Onești, este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic. S-a întâmplat pe 17 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Canada, pe când Nadia avea doar 14 ani.

Cu un an în urmă, la 13 ani, Nadia Comăneci a izbutit prima mare performanță din carieră, trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

Dar apogeul a fost la Montreal. Atunci, cu 43 de ani în urmă, a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă, dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Ce distincții a primit Nadia de la Nicolae Ceaușescu

Președintele României de atunci, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a făcut ce fac și politicienii de azi, s-a ”lipit” de succesul marii sportive, dând de înțeles că marea performanță a Nadiei se datorează socialismului.

Nadia Comăneci a fost recompensată de dictator cu distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu, dar şi cu medalia din aur ”Secera şi Ciocanul”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *