Skip to content
Externe

Primul jurnalist ucis pe linia de front din Ucraina. Era fost corespondent New York Times

Twitter

Un jurnalist american care făcea corespondenţe în Ucraina a fost împuşcat mortal în oraşul Irpin, în afara Kievului, potrivit unor surse din poliţie, potrivit paginademedia. Alţi doi jurnalişti au fost răniţi şi transportaţi la spital.

Jurnalistul ucis avea 51 de ani şi lucra pentru revista Time. Numele lui era Brent Renaud şi purta asupra lui o legitimaţie de presă emisă de New York Times, mai scrie BBC.

Potrivit şefului poliţiei din Kiev, Andrei Nebitov, citat de BBC, jurnalistul a fost vizat de soldaţii ruşi.

Invadatorii ucid cu cinism chiar şi jurnaliştii din mass-media internaţionale care încearcă să arate adevărul despre atrocităţile trupelor ruseşti în Ucraina”, a scris Andrei Nebitov, şeful poliţiei din regiunea Kiev, pe Facebook.

Acesta este primul deces raportat al unui jurnalist străin care face corespondenţe ale războiului din Ucraina.

Juan Arredondo, unul dintre jurnaliştii răniţi, a declarat unui reporter italian că fusese cu Renaud când au fost atacaţi:

Mergeam să filmăm alţi refugiaţi care pleacă şi ne-am urcat într-o maşină. Cineva s-a oferit să ne ducă pe celălalt pod şi am trecut un punct de control şi au început să tragă în noi. Aşa că şoferul s-a întors, dar au continuat să tragă. Eram doi: eu şi prietenul meu Brent Renaud. El a fost împuşcat şi lăsat în urmă… L-am văzut împuşcat în gât, a spus el într-un videoclip publicat pe Twitter.

Publicaţia New York Times a transmis un mesaj după aflarea acestei veşti:

Suntem profund întristaţi să aflăm că Brent Renaud a murit. Brent a fost un regizor talentat care a lucrat mai mulţi ani la New York Times“.

Însă instituţia a menţionat faptul că Brent Renaud a lucrat ultima dată în 2015 pentru New York Times, legitimaţia lui fiind de atunci.

Redactorul-şef al revistei Time,  Edward Felsenthal, şi CEO-ul publicaţiei, Ian Orefice, au transmis şi ei un mesaj:

În calitate de regizor şi jurnalist premiat, Brent a abordat deseori cele mai dure poveşti din lume, alături de fratele său Craig Renaud”, se arată într-un comunicat citat de BBC.

Renaud a mai făcut corespondeţe din zone de conflict: Afganistan şi Irak.

Un alt jurnalist ucrainean, Yevhenii Skaum, a fost ucis în timpul unei transmisiuni când turnul de televiziune din Kiev a fost lovit de bombardamente, potrivit sursei citate.

De asemenea, şi un jurnalist britanic, care făcea corespondenţe din Ucraina, a fost rănit la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *