Skip to content
Politică

Primul mare chix al lui Klaus Iohannis în mandatul de președinte

Sâmbătă, 4 aprilie, seara – toate canalele de televiziune vuiau cu o știre în regim de breaking news: „persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii. Românul este victima unui grup de terorişti din Mali”.

La scurt timp, MAE s-a autosesizat, a activat Celula de Criză şi a transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă, în cazul românului răpit într-un incident din Burkina Faso. Imediat, premierul Victor Ponta a ieșit cu un mesaj prin care a anunțat că a solicitat Ministerului de Externe să monitorizeze situația și să transmită informațiile disponibile către el și către președintele Klaus Iohannis. A doua zi, duminică 5 aprilie, Ministerul de Externe se agită, se caută soluții pentru a-l găsi pe român.

În tot acest timp, din tot peisajul crizei activate în România lipsește un personaj cheie: președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării – președintele României, Klaus Iohannis. Se poate înțelege că sâmbătă seara președintele nu a reacționat deoarece era Paștele catolic și a participat la procesiunile religioase desfășurate cu această ocazie. Însă, duminică vorbește, pe Facebook, despre ziua NATO în România, iar luni apare un anunț revoltător din partea Administrației Prezidențiale, care anunță sec: „În perioada 6-10 aprilie, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, se află cu familia într-o vacanță privată, cu prilejul sărbătorilor pascale”.

Așadar, un român este răpit de teroriști în Burkina Faso, autoritățile din statul african fac tot ce e necesar să îl găsească, se trimit trupele speciale în căutarea acestuia, sunt activate două celule de criză, iar în tot acest timp, președintele României se află în concediu. Ceva lipsește din această imagine – tocmai cel care ar trebui să se preocupe de securitatea României și de siguranța cetățenilor săi, reprezentantul poporului, președintele.

Exercitarea atribuțiilor constituționale, la care face referire administrația prezidențială în mesajul transmis luni, ar fi trebuit să îl oblige pe Klaus Iohannis să revină în țară pentru a-și arăta măcar interesul față de situația în care se află un român, probabil un votant al său. Faptul că președintele preferă să rămână pe plajele Madeirei, reprezintă, probabil, cea mai mare gafă pe care putea Iohannis să o facă după bilanțul „spectaculos” prezentat la 100 de zile de mandat.

Deja, Klaus Iohannis poate să treacă la următorul bilanț, cel de 300 de zile, pentru că după 200 de zile va avea de explicat această atitudine sfidătoare față de situația în care se găsește un român, dar și pentru un concediu destul de îndelungat în care a ales să plece.

5 comentarii la “Primul mare chix al lui Klaus Iohannis în mandatul de președinte

  1. Asta este blestemul romanului, sa fie condus doar de persoane cu atitudini extreme. Basescu isi baga nasul in toate, si unde era de el si mai ales unde nu era de el. Iohannis in nimic, nici in cele ce fac obiectul obligatiilor functiei de presedinte. Punct. Si de la capaaaat.

  2. Dragilor ce va impacientati asa de mult. Sau l-ati votat si acum va vine când va uitati in oglinda sa va dati palme. Puteti sa faceti acest lucru fara probleme dar in liniste sa nu ne deranjati pe noi care l-am votat pe celalalt. Politica este grea de tot, iti trebuie multa intelepciune sa-i dibuiesti meandrele. Daca nu descoperi meandrele ramâi cu regrete eterne. Domnul presedinte isi indeplineste toate atibutiile de serviciu chiar daca este in Oceanul Atlantic. Doamne nu stiu ce pretentii aveti de la un profesor de fizica?. Iar sotia dumnealui vrea musai sa aiba un birou de “prima doamna” la Cotroceni pentru a fi in opreajma si sa-l ajute pe domn profesor care este in general peste masura de extenuat. Bine ca la plecarea in Oceanul Atlantic a dat la tipar a doua carte “Primul pas”. Deci cind domn profesor o sa mai faca un pas va da la tipar a treia carte intitulata “Al doilea pas” si tot asa in doua mandate. Cred ca trebuie schimbata constitutia ca presedintele sa poata sta cel putin cinci mandate la Cotroceni si sa scrie in urmatorii 25 de ani despre toti pasii facuti de cind este alesul facebook-ului.
    In rest, va rog sa nu mai fiti suparati si sa ne bucuram de sarbatoarea pastelui si de reducerea TVA-ului la alimente impreuna cu guvernul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *