Skip to content
Video

Primul ministru care l-a părăsit pe Grindeanu șterge pe jos cu guvernarea Tudose EXCLUSIV

universuljuridic.ro

Primul ministru care l-a părăsit pe Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era premier șterge pe jos cu actuala guvernare Mihai Tudose.

Este vorba despre cel care ocupă acum funcția de președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPPMR) – l-am numit pe Florin Jianu, care a ocupat funcția de ministru pentru IMM-uri și Mediul de Afaceri atât în cabinetul Grindeanu, cât și în executivul Victor Ponta.

Jianu (care a demisionat din guvernul Grindeanu la începutul lunii februarie) a fost vineri invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro, unde a dat verdicte incomode cu privire la actuala guvernare Tudose, scoțând în evidență viziunea haotică a PSD-iștilor în ceea ce privește supraacciza de la carburanți.

„Dacă e să ne uităm la supraacciză, mediul de afaceri nu înțelege de ce a fost scoasă la 1 ianuarie, ca să fie reintrodusă după 9 luni în economie. Atunci când ai o taxă de orice natură sau un anumit Cod Fiscal, ia o perioadă de timp pentru a fi asimilat de către populație și de către mediul de afaceri, așa încât prețurile să se așeze. Această supraacciză era deja în prețul carburantului, care cumva se uniformizase și era la un nivel nu foarte ridicat și acceptabil pentru toți. În general, după ce scoți o taxă, nu se vede în prețul imediat cu exact același cuantum. Asta s-a întâmplat și cu carburanții: s-a scos supraacciza, prețurile nu au scăzut cu nivelul supraaccizei, după care, când reintroduci supraacciza, tendința prețurilor este aceea de a crește cel puțin cu nivelul supraaccizei. De aici e toată această tevatură: nu trebuia să fie scoasă, pentru că bugetul de stat are nevoie de resurse”, a punctat Florin Jianu.

Totuși, fostul ministru a refuzat să comenteze controversatele afirmații ale președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu privire la prețurile combustibililor, mulțumindu-se doar să spună: „Nu comentez punctual. Fiecare își duce crucea așa cum poate și înțelege lucrurile. Abordarea corectă ar fi fost, în opinia noastră (și asta am cerut și anul trecut, prin lansarea „Programului de guvernare al mediului de afaceri”), că cel mai bun ministru de Finanțe și cel mai bun guvern va fi acela care timp de 5 ani de zile nu se va atinge de Codul Fiscal, tocmai pentru a-l lăsa să fie asimilat”.

În aceeași ordine de idei a păstrării actualului Cod Fiscal, Florin Jianu a amintit despre stabilitatea macroeconomică din ultimii doi ani.

„S-a dovedit în ultimii doi ani o stabilitate macroeconomică, o stabilitate financiară. Diversele categorii ale populației (medici, profesori, cei din apărare etc.) nu au avut mari mișcări sociale, să spună că câștigurile sunt într-atât de joase. Și atunci, printr-o politică fiscală adecvată, menții lucrurile. Or, acum a fost transferată foarte mult din această presiune a bugetului de stat pe creșterea salariilor în zona bugetară, într-o zonă nesustenabilă.

Pe de o parte, realizează o ruptură de mediul privat, de cel care creează plusvaloare și care poate sau nu poate să țină pasul cu această creștere. Dacă ea nu este coroborată cu productivitatea, cu posibilitatea unor companii dintr-un anumit moment, e greu să ții pasul. Apoi, ea creează o continuitate: salariile trebuie plătite și luna aceasta, și luna viitoare, și anul viitor, și peste doi ani; or, veniturile, dacă nu le ai pe măsură în bugetul de stat, nu poți să menții o zonă fixă de cheltuieli, pentru că se mărește decalajul: trebuie să te împrumuți, trebuie să privatizezi… Fondurile europene țin și ele 1-2-3 ani, după care nu le ai. Deci trebuie să fii foarte atent unde menții cheltuielile fixe. Nu mai vorbesc de diferențierea în zona investițiilor – adică iei de la investiții și duci în zona salariilor – o zonă total nesustenabilă. Deci aici ar fi trebuit făcută diferențierea. Nu te apuci să debalansezi economia, prin anumite măsuri nesustenabile, ca dup-aia să cauți de unde faci rost de bani! Asta se întâmplă acum și e pe înțelesul oricui”, a detaliat Jianu.

Nici TVA-ul defalcat (așa-numitul „split TVA”) nu a fost privit cu ochi buni de către Florin Jianu, șeful CNIPPMR explicând dezechilibrele economice pe care o astfel de măsură este de natură să le creeze.

„Noi am avut mai multe acțiuni în această campanie, una dintre ele fiind legată de o petiție online, care deja are 5.000 de semnături într-o săptămână. Am trimis și scrisori fiecărui parlamentar din toate partidele politice, pentru a nu susține această măsură. Am repurtat și o mică victorie de etapă: în Comisia de buget-finanțe din Senat, s-a aprobat exact amendamentul pe care l-am propus și noi: să rămână opțional pentru firme, să vedem câte firme își doresc acest lucru și dacă e un succes, atunci după 1-2 ani de zile poți să introduci obligativitatea (dacă vezi că 90% dintre firme își doresc acest lucru).

Va bloca economia această măsură. Gândiți-vă că 19% din disponibilul de numerar al unei firme va fi blocat într-un cont în care n-ai voie să umbli decât după ce dă ANAF-ul binecuvântarea. Or, capacitatea ANAF-ului este limitată. Vorbim despre întreprinzători mici, care la țară vând încă pe caiet. Sau vorbim despre întreprinzători mari, care fac 2,5-3 milioane de facturi lunar. Ce ANAF va veni să facă un asemenea decont? Poate întreg ANAF-ul să vină la un singur operator! Deci măsura nu este aplicabilă”, a spus ex-ministrul IMM-urilor.

În schimb, Florin Jianu a argumentat că acest TVA defalcat poate fi impus de către Guvern firmelor care au contracte cu statul.

Alt subiect discutat cu fostul ministru al Mediului de Afaceri s-a referit la soarta președintelui Comisiei de buget-finanțe din Senat, Eugen Teodorovici, despre care s-a zvonit în ultimele zile că ar putea fi lăsat fără această funcție, PSD fiind nemulțumit că senatorul a blocat o serie de măsuri economice în comisia cu pricina.

„S-ar putea ca această victorie de etapă să-i dăuneze președintelui comisiei (domnul Eugen Teodorovici): am văzut că și-ar pierde susținerea din Comisia buget-finanțe, ceea ce e un semnal îngrijorător și trist pentru mediul de afaceri și în general pentru oameni. Dacă cineva vine în sprijinul a ceea ce cer 99% dintre întreprinzători, înseamnă că el nu e bun și că funcția tulbură, și atunci trebuie să-l schimbăm, să vină unul obedient față de o anumită direcție, să menținem drumul de a ne duce direct în zid, fără să luăm piciorul de pe accelerație sau să apăsăm pe frână?” s-a întrebat retoric Florin Jianu.

Tot în legătură cu split TVA, Florin Jianu a arătat că această măsură nu este sustenabilă pentru combaterea evaziunii, mult mai eficiente fiind – în opinia lui – niște controale mai stricte.

„Dacă constați că ai un comportament de firme incorecte de 5-10%, nu iei o măsură care să afecteze întreg mediul de afaceri – cum este acest TVA split. Explicația oficială a fost că se constată o evaziune în sfera TVA-ului. Și atunci luăm o măsură pentru tot mediul de afaceri? Blocăm tot mediul de afaceri? În opinia noastră, lupta ar trebui dusă în domeniul în care știm că există evaziune fiscală (și nu e complicat: petrol, gaze, tutun, agro-alimentar – domeniile se știu) și ar trebui să îmbunătățim legislația nu în sensul acelor prețuri de transfer (cum își mută unele companii profiturile în alte zone), ci în sensul unor controale mai stricte în aceste zone. În opinia noastră, formula care cu siguranță nu va da greș este digitalizarea”, a zis Jianu, adăugând că esențială este nu atât digitalizarea, cât folosirea respectivelor date digitalizate.

Urmăriți secvența de la început până la 12:50:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *