Skip to content
Politică

Primul pas spre descongestionarea pușcăriilor. Legea a intrat în vigoare

miscareaderezistenta.ro

A fost făcut primul pas spre descongestionarea pușcăriilor. Legea în acest sens a intrat în vigoare astăzi (joi).

Amintim că pe 25 aprilie CEDO a dat un ultimatul României ca în termen de 6 luni să prezinte un plan de eliminare a supraaglomerării din închisori. Au existat numeroase voci care să avertizeze că, în caz, contrar țara noastră va risca o amendă uriașă din partea CEDO, ridicându-se chiar până la ordinul a zecilor de milioane de euro.

Joi intră în vigoare Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Actul normativ prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate, scrie Mediafax.

„Intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. (…) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul, vocaţia de a solicita liberare condiţionată”, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate.

Toader a făcut referire şi la alte măsuri privind condiţiile din închisori.

„Avem la Ministerul Justiţiei în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brăţară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind graţierea, lege care a trecut de primă cameră şi a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziţionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locaţie, trei foste unităţi militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP şi vom declanşa procedura, studiul de fezabilitate şi toate celelalte. Înfiinţăm acel institut pentru perfecţionare, formare iniţială şi continuă de la Pantelimon (sediul fostului Parchet Naţional Anticorupţie)”, a punctat ministrul.

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă „numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieşiri, de eliberări”.

La finalul lunii septemebrie, Federaţia Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor avertiza cu privire la aplicarea prevederilor privind reducerea pedepselor cu 6 zile la fiecare 30 petrecute de un deţinut în condiţii improprii. Sindicaliştii susţineau că nu există un sistem pus la punct, iar asta va atrage noi procese şi haos în sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *