Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat sâmbătă, 26 aprilie, că podul peste Prut de la Ungheni, realizat în regim de autostradă, va fi finalizat în toamna anului viitor. Podul este ultima parte a autostrăzii A8, care leagă Transilvania de Basarabia. Grindeanu recunoaște că există o presiune a locuitorilor din Iaşi pentru a construi A8, legătura directă către Vest. Momentul inaugurării construcției nu poate fi separat de alegerile din România și Republica Moldova.
Sute de oameni, între care oficialităţi din ambele țări, au participat, sâmbătă, în zona localităţii Zagarancea, Republica Moldova, la momentul începerii lucrărilor la podul de peste Prut, realizat în regim de autostradă. Podul face parte din autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că podul de la Ungheni va trebui finalizat în 18 luni, el precizând că în toamna viitoare va fi circulabil.
”Sunt oameni din Iaşi şi din judeţele din Moldova, care fac o presiune, în sensul bun al cuvântului, la Ministerul Transporturilor, să finalizăm A8, care nu se duce doar până la Paşcani în judeţul Iaşi, ci e important să treacă şi Carpaţii. Avem încă patru poduri între România şi Republica Moldova pentru care se fac acum studiile de fezabilitate. La anul vor intra în execuţie”, a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.
Prezent la eveniment, vicepremierul Marian Neacşu a spus că podul de la Ungheni este calea Republicii Moldova, prin România, către Europa. Neacşu a declarat că ”bunăstarea Republicii Moldova depinde de dezvoltarea infrastructurii”.
La rândul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a apreciat drept istoric evenimentul de sâmbătă, 26 aprilie.
”Cu 35 de ani în urmă înaintaşii noştri au făcut un pod de flori, au dat jos sârma ghimpată de la Prut, dar generaţiei noastre îi revine obligaţia să construiască podul de piatră. Vom sta cu ochii pe dumneavoastră, iar dacă aveţi nevoie de ajutor venim şi noi cu lopeţile”, a declarat Igor Grosu.
La eveniment a fost prezent şi candidatul Alianţei Electorale ”România Înainte”, Crin Antonescu. Totodată, podul este și un simbol al apropierii Republicii Moldova de România și de Uniunea Europeană. În septembrie anul acesta au loc alegeri parlamentare în Basarabia, alegeri care pot decide dacă țara continuă drumul spre Vest sau se întoarce către Rusia. Partidele susținute de Putin și de regimul de la Kremlin doresc să preia puterea și duc o campanie dură, finanțată de Moscova.
”Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni va avea 261,20 metri lungime, din care 130,60 m pe teritoriul României, două benzi pe sens şi trotuare. Durata contractului este de 24 de luni, din care şase luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie, iar sursa de finanţare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin mecanismul pentru Interconectarea Europei, în valoare de peste 151,68 milioane de lei.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News