UPDATE Primul român prins că spiona pentru Putin/ Un diplomat rus, declarat persona non grata. Precizări SRI

Alexandru Piscan, românul acuzat că a spionat în favoarea Rusiei. Foto: Facebook

UPDATE 15:34

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, vineri, că în urma acțiunilor specifice ale seviciului DIICOT a dispus reținerea unui cetățean român pentru trădare. SRI precizează că la propunerea sa un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe.

Comunicatul SRI:

În urma acțiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.

În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.

În cadrul acestei acțiuni, Serviciul Român de Informații a cooperat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Serviciul Român de Informații, împreună cu structurile naționale de informații, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate și informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securității naționale.

UPDATE 14:00

MAE a anunțat vineri că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena.

Decizia a fost comunicată vineri părții ruse, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Convocarea a avut loc în aceeași zi în care DIICOT a anunțat că a reținut un român pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși. Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești.

–––––––––––––

Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși. Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești.

În luna martie, Alexandru Piscan își anunța candidatura la Primăria municipiului Ploiești, potrivit presei locale.

El voia să candideze din postura de independent, însă până la urmă nu a mai reușit, lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești neincluzând și numele său.


Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au reținut un cetățean român acuzat de trădare. În urma unei anchete amănunțite, a fost stabilit că inculpatul a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO.

Conform probelor administrate, încă din 2022, inculpatul a supravegheat și a colectat informații militare sensibile, inclusiv fotografii ale tehnicii militare de luptă și ale deplasărilor de personal în zona de graniță cu Ucraina, în apropierea municipiului Tulcea. Aceste informații au fost transmise ulterior către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Descoperiri în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor domiciliare, anchetatorii au identificat și ridicat multiple mijloace de probă, consolidând acuzațiile aduse împotriva inculpatului.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost desfășurate cu colaborarea ofițerilor de poliție judiciară din DIICOT – Structura Centrală, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și structurile subordonate.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. Suportul tehnic și de criminalistică a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: