Skip to content
Politică

Primul SONDAJ după alegerile prezidențiale. Schimbări importante în preferințele românilor

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a fost dat publicității.

Sondajul a fost realizat prin telefon în data de 25 noiembrie 2014, pe un eşantion reprezentat de 1.880 de subiecţi, cu vârsta peste 18 ani, eşantionul fiind multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populația cu drept de vot rezidentă în România. Eroarea maximă toelrată este de ±2,8%.

Această cercetare socioliogică arată că 91% dintre cetăţenii României sunt mândri că sunt români.

De asemenea, mai mult de jumătatea dintre aceştia (58%) consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună.

Potrivit Barometrului Starea Naţiunii realizat de IRES, 58% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de 27%, procentul celor care cred că Românai se încreaptă într-o direcţie greşită.

În privinţa viitorului, 55% dintre intervievaţi se arată optimişti, în timp ce numai 12% s-au declarat pesimişti. De asemenea, aproape jumătate dintre români (45%) sunt mai degrabă fericiţi, iar mai degrabă nefericiţi s-au arătat 36% dintre intervievaţi.

Mândria de a fi român se regăseşte în 91% dintre persoanele chestionate, numai 7% fiind cei care au declarat că nu sunt mândri de naţionalitatea lor. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre intervievaţi (48%) sunt de părere că românii sunt mai degrabă ghinionişti, în timp ce 43% cred că sunt mai degrabă norocoşi.

Domeniile în care românii s-au arătat foarte îngrijoraţi sunt sistemul de sănătate (45%), sistemul de pensii (45%), salariile (43%), datoriile statului (38%), politica (40%), nivelul corupţiei (66%), prăpasita dintre oamenii săraci şi cei bogaţi (54%) şi şomajul (42%).

Pesimismul românilor faţă de şansele tinerilor de a-şi găsi un loc de muncă după terminarea facultăţii este ridicat. 82% dintre intervievaţi cred că un tânăr nu are şansa să se angajeze după absolvirea facultăţii, în timp ce 61% ar sfătui tinerii să plece din ţară.

Ce cred românii după alegeri  despre politică și conducerea țării

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor continuă să se afle: corupția (89% dintre respondenți se declară îngrijorați și foarte îngrijorați), prăpastia dintre săraci și bogați (83%), starea de sănătate (82%), nivelul șomajului și salariile (79%), poluarea (78%) și starea mediului înconjurător (77%).

Față de luna septembrie, îngrijorarea românilor cu privire la conducerea țării a scăzut de la 74% la 48%, iar cea legată de politică de la 69% la 59%.

Cea mai mare problemă a țării, în momentul de față, este în opinia unui sfert (23%) dintre participanții la studiul IRES șomajul (lipsa locurilor de muncă). Următoarea problemă majoră este corupția (17%), urmată de dificultățile economice și conducerea țării (11%) sau de nivelul de trai/ipsa banilor (5%). Dacă în septembrie, într-un studiu similar, conducerea țării era indicată drept a doua problemă majoră a țării de către 14% dintre respondenți, tendința acestui indicator este în scădere.

65% dintre cei chestionați consideră că situația economică a țării este, în prezent, proastă și foarte proastă. O proporție mai mare dintre respondenți (37% în decembrie, față de 38% în septembrie) tind să aprecieze că față de anul trecut starea economiei este la fel și doar 7% cred că economia merge mai rău acum decât în urmă cu un an. Dacă vorbim despre comparația cu anul 2004, 32% dintre respondenți cred că starea economiei este mai bună în prezent, iar 10% cred că este mult mai bună decât înainte de revoluție.

În ceea ce privește economia, datele arată un relativ optimism al românilor: 58% dintre respondenți cred că în următorii 5 ani starea economică a țării va fi ceva mai bună decât este în prezent (cu 15% mai mulți decât în septembrie 2014), iar 13% cred chiar că va fi mult mai bună (4% mai mulți decât în septembrie 2014), se arată într-o interpretare a sociologului Vasile Dâncu postată pe blogul perssonal.

mandru_roman optimist ecpers2 economia coruptia directie_Romania_IRES directie_Romania_IRES conducerea tarii

.

2 comentarii la “Primul SONDAJ după alegerile prezidențiale. Schimbări importante în preferințele românilor

  1. Romania nu s-a schimbat in doua saptamani, este la fel ca acum cinci luni, de exemplu, doar ca devoaleaza naivitatea, superficialitatea si chiar alienarea generatiei „facebook”.

  2. Sondajul asta imi pare mai cretin decat cele care atribuiau aceleasi procente lui Ponta si Iohannis in campanie.
    Dar IRES asta cred ca e al lui Dancu, asa ca de ce sa ne miram? „Politologul” asta e tot mai idiot.
    Nu ar trebui ocupate pagini de ziar (nici chiar virtuale) cu asemenea tampenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *