Primul val de caniculă loveşte puternic România. Cum facem faţă temperaturilor. Sfaturile autorităților

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Zi caniculară în special în partea de sud şi sud-est a țării, acolo unde valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 31 până la 36°.

Inclusiv în Capitală, este posibil să avem chiar 35-36° la umbră, notează antena3.ro.

Disconfortul termic rămâne unul foarte ridicat, în condițiile în care și vineri, din multe zone din partea de sud, sud-est-vest, dar chiar și în zona Moldovei, am înregistrat pragul critic de 80 de unități care a fost atins și depășit.

Potrivit meteorologilor, o să consemnăm şi fenomene de instabilitate.

Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.

Cum facem faţă temperaturilor caniculare

 • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
 • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
 • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
 • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
 • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
 • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
 • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
 • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
 • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
 • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
 • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: