Skip to content
Puterea Știrilor Video

Prin asocierea cu AUR, USRPLUS ”pierde electorat masiv”, susține Remus Ștefureac: Au validat partidele de opoziție

psnews.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, este de părere că asocierea dintre USRPLUS și AUR în demersul comun de a-l da jos pe premierul Florin Cîțu reprezintă un avantaj consistent pentru AUR, dar un obstacol pentru USRPLUS, susținând că cei din urmă „pierd electorat masiv”. De asemenea, politologul a vorbit despre posibilele scenarii ce s-ar putea concretiza pe scena politică românească în situația în care criza guvernamentală nu se va rezolva.

„Cred că asocierea dintre AUR și USRPLUS face bine AUR pentru că, prin această colaborare, este validat AUR chiar de un partid aflat la guvernare și de un partid care avea un fel de moralitate, depozitarul valorilor, eticii în politica românească și iată că tocmai acest partid a întins o mână. Sigur, probabil că scopul scuză mijloacele, având niște obiective pragmatice, acelea de a-l sancționa pe premierul Florin Cîțu, însă astfel au validat, într-un fel sau altul, partidele din opoziție.

Eu nu voi face un proces de intenție lui AUR. Poate avea mesaje normale, acceptabile, firești, pot exista și derapaje, dar dacă facem o analiză în ansamblu, putem observa că și multe luări de poziție sunt în afara unui registru al politicii normale, moderate, constructive.

AUR este într-adevăr avantajat, însă USRPLUS nu are cum să fie avantajat, pierd electorat masiv.

PNL nu are cum să fie nici el avantajat, pierd și ei politic. Sigur, poate câștigă niște funcții de miniștri, dar și aici, dacă e să vorbim despre scenarii, jocul se deschide. Dacă această criză nu se va rezolva și nu se va ajunge la o soluție de refacere a coaliției de centru dreapta, scenariile nu sunt foarte multe.

Un guvern minoritar e greu de menținut trei ani de zile, iar PSD nu cred că și-ar dori să sprijine un guvern minoritar.

Alegerile anticipate ar fi mai dificil de provocat, dar nu imposibil, chiar a fost o tentativă anul trecut înainte de pandemie, când domnul Cîțu era să fie premier, dar n-a mai fost”, spune Ștefureac.

De asemenea, politologul a vorbit și despre o posibilă asociere dintre PSD și PNL, amintind că acest scenariu a fost unul câștigător în trecut pentru liberali.

„Un alt scenariu: o coaliție stânga-dreapta, după modelul german între social-democrați și populari (liberalii). Ei au mai avut o astfel de asociere, s-a numit USL, iar PNL nu s-a distrus după acea asociere, chiar a câștigat alegerile prezidențiale. Am avut un USL care s-a rupt și PNL a mers pe drumul său, iar Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. 

Important este ca țara să fie guvernată, dincolo de ceea ce se va întâmpla cu PSD, USR, cu AUR. Cred că pe noi, ca cetățeni, este mai relevant să vedem acele soluții care să asigure o guvernare responsabilă acestei țări, pentru că riscurile sunt majore, ruptura dintre guvernanți și cei guvernați este foarte mare și riscul unei crizei sistemice în contextul percepțiilor pe care le-am analizat în debutul emisiunii este mai mare decât oricând în România”, conchide Remus Ștefureac.

1 comentariu la “Prin asocierea cu AUR, USRPLUS ”pierde electorat masiv”, susține Remus Ștefureac: Au validat partidele de opoziție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *