Skip to content
Politică

Prin provocarea recesiunii, Isărescu sabotează prelungirea mandatelor membrilor CA BNR 

Membrii CA BNR au aprobat la sugestia Guvernatorului Isărescu norme ce limitează creditarea și restructurările în România. Noile norme suprapuse peste încetinirea naturală a economiei României sub ritmul de creștere potențială de 5% pe an și peste creșterea rapidă a dobânzilor de piață vor arunca România în recesiune până în alegerile Prezidențiale din 2019, respectiv până în momentul expirării mandatelor actualilor membri ai CA BNR.

Scenariul pe care a mers Isărescu este identic cu cel practicat în 2008, când pentru a putea să își renegocieze doar prelungirea propriului mandat cu Președintele de atunci Băsescu a provocat recesiune în România cu mult înaintea influențelor externe.

O comparație în oglindă a deciziilor de politică monetară și de credit din 2008 și 2018 precum și a condițiilor generale sunt concludente pentru premeditare și intențiile private.

În 2008 economia încetinea natural deși Isărescu dezinforma Parlamentul României că nu există o criză de lichiditate în piață ( Robor sărise de la 6% la 46% iar în swapuri O/N se tranzacționa la 1.000%) și că economia României va crește în următorii 10 ani cu 5% pe an.

În 2008 dobânzile de piață Robor au urcat în 7 luni sub influența deciziilor de politică monetară și de credit ale Guvernatorului Isărescu de la 6% la 46%, de “doar” 7 ori.

În 2018 dobânzile de piață Robor (începând cu septembrie 2017) au urcat în 8 luni sub influența deciziilor de politică monetară și de credit ale Guvernatorului Isărescu de la 0,69% la 3,59% ,de “doar” 5 ori.

Este relevantă amplitudinea mișcării în multipli de dobândă inițială nu doar pentru că acolo a fost calculat gradul de îndatorare dar și pentru a vedea violența mișcării și a vitezei sporite de propagare asupra economiei reale prin mecanismul de transmitere a deciziilor de politică monetara și de credit.

În 2008 creditarea a fost blocată prin norma 11/2008 ce a intrat în vigoare începând cu 4 noiembrie 2008. Desigur efectele de frânare asupra economiei au intervenit din momentul comunicării credibile de către BNR în iunie 2008 a intenției de blocare a creditării prin spusele Guvernatorului Isărescu. Norma a fost eliminată după doar 3 luni, după ce Isărescu a încheiat negocierile cu politicieni și cu Președintele Băsescu, speriați de viteza cu care scădea economia României, frânată prin toate canalele de politică monetara și de credit. Doar pentru rememorare, cresșerea de 8,7% din 2008 a avut punct de inflexiune în noiembrie 2008 și a devenit a devenit o “creștere negativă” de 7,1% in 2009.

În 2018 creditarea va fi blocată prin noua normă de creditare impusă de BNR ce va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019. Desigur, efectele de frânare asupra economiei au intervenit din momentul comunicării credibile de către BNR în iunie 2018 a intenției de blocare a creditarii prin spusele Vice Guvernatorului Voinea. Cum ar spune poeții, Voinea a fost lucrat de Isărescu pentru a îi fi retras sprijinul de către coaliția de guvernare care își vede proiectul economic distrus de recesiunea provocată de politica monetară și de credit, dar greu de parat propagandistic în plină campanie electorală pentru europarlamentare și prezidentiale.

Relevante sunt deja scăderile înregistrate de vânzările de apartamente în București și țară, suspendarea negocierilor de achiziții de terenuri și numeroasele discuții cu casele de avocatură pe baza contractelor cu clauze de ieșire din tranzactie.

Economia nu doar a început să încetinească, evident din datele deja comunicate de autoritățile române, dar băncile și organismele financiare internaționale au început să își ajusteze în pași mari, în jos, prognozele de creștere pe 2018 și 2019.

Isărescu își dorește cu ardoare măcar încă un an suplimentar de mandat pentru motive extrem de telurice.

Legile lui Dragnea nu evoluează cum a fost negociat în prealabil, nu toate dosarele îi sunt închise, faptele nu pot fi prescrise pentru că unele produc încă efecte. Deși a primit în aprilie 2018 un NUP de la un procuror DNA care a confirmat fluxul financiar către Mugurel Isărescu și fiica dar nu a văzut și cauzalitatea cu deciziile lui Isarescu legate de afacerea CEC Bank- FNI, Banca de Scont, Banca de Investiții și Dezvoltare, Romextera, Isărescu încă are de asteptat în tensiune.

Modificarea Statutului BNR este blocată de Dragnea în Camera Deputaților pentru a nu fi eliminat articolul 25 care oferă imunitate civilă și penală Guvernatorului Isărescu ceea ce încurca și structurarea unui mandat mai scurt dar și limitarea numărului de mandate.

În operațiunea din 2008-2009, Isărescu a avut confirmarea că deși singurul obiectiv al BNR asigurarea stabilității prețurilor nu a fost îndeplinit, provocarea unei recesiuni României îi crește șansele de negociere cu politicienii aflați în plină campanie electorală. Politicienii își doresc liniște pentru disputa electorală.

Ca palmares, Guvernatorul Isarescu a ratat tinta de inflatie aleasa tot de el in 11 din ultimii 14 ani.

Aplicand metoda declansarii crizei in Romania pentru a isi oferi serviciile unor politicieni ocupati cu campania, Isarescu le-a eliminat sansele celorlalti membri ai CA BNR de ai lua locul.

Georgescu, Voinea și Gherghina deși puși de Ponta în episodul iunie 2014 când Isărescu a negociat cu Ponta să fie renumit exact când intra la pensie, aveau o șansă și în fața actualei conduceri a coaliției de guvernare Dragnea-Tăriceanu. O recesiune în plină campanie electorală, folosită masiv de Opoziție i-a eliminat definit din concurența la poziția lui Isărescu. Voinea era în pole position până a fost păcălit să iasă în față cu anaunțul ce a decelarat creșterea economiei României.

Nicolaescu și Dăianu (fost europarlamentar PNL) cu siguranță nu au luat o decizie pe placul celeilalte părti politice deoarece norma ce blochează creditarea limitează libera concurență în piața bancară, diminuează capacitatea de împrumut a cetățenilor României în comparație cu restul Uniunii Europene și facilitează în mod direct subdezvoltarea cetățenilor României atât la modul absolut precum și relativ cu restul cetățenilor europeni.

Recesiunea este dificl de “jucat” pentru orice politician iar din ea nu câștigă decât Guvernatorul Isărescu așa cum a făcut și în 2009. Ca informație anecdotică Isărescu și-a triplat veniturile în criza din 2009-2011 atât prin creșterea salariului precum și prin acordarea de bonus de performanță deși inflația a fost ratată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *