Skip to content
Economie

Principalele abateri economice care îi pot costa pe liberali în alegeri. Petrișor Peiu: Guvernul a sacrificat, cu bună știință, voturile pensionarilor

basilica.ro
" "

Zilele trecute, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a emis un nou avertisment cu privire la efectele negative ale pandemiei de coronavirus asupra economiei. Concret, organizația a spus că pandemia ar putea provoca o recesiune mult mai severă decât se prevedea inițial. Astfel, experții estimează că între sfârșitul anului 2019 și sfârșitul lui 2021, economia mondială ar putea pierde 7.000 de miliarde de dolari, cât PIB-ul cumulat al Germaniei și Franței.

În pofida perioadei destul de delicate prin care trece țara noastră la această oră din punct de vedere economic, liberalii, în frunte cu ministrul Finanțelor Publice nu par a fi descurajați. Cîțu promite că anul acesta vom avea cel mai mic deficit bugetar din UE. Altfel spus, liberalii susțin că au luat cele mai bune decizii în această perioadă.

" "
" "

Analistul Petrișor Peiu consideră că Guvernul nu a făcut greșeli majore de politică economică în această perioadă, comportându-se foarte atent la voturile care urmează să fie date. Acesta a subliniat totuși că abaterea majoră a constat în oferirea unei senzații de solidaritate.

„Guvernul nu a făcut greșeli majore de politică economică. A exagerat cu câteva luni mai mult decât era necesar blocarea activității în domeniul hotelurilor și restaurantelor, „beneficiind” de ponderea scăzută a acestui sector și implicit a turismului în PIB. Dar acest lucru a afectat sute de mii de angajați.

Guvernul s-a comportat extrem de atent la voturile care urmează să îi fie date, motiv pentru care a injectat mulți bani în investiții locale, sperând să câștige astfel voturile celor care lucrează în aceste investiții. A sacrificat, cu bună știință, voturile pensionarilor prin asumarea unei măriri de pensii de doar 14%, în loc de 40% cât oferise PSD.

Abaterea majoră a Guvernului a constat, însă, în oferirea unei senzații de solidaritate. Ar fi putut să intervină pentru o diminuare a prețului la gaze și electricitate, pe fondul prăbușirii prețurilor acestora pe plan internațional. Ar fi putut să reducă din salariile nesimțite ale celor care patronează autorități precum ANRE sau ANCOM . Ar fi putut să fie mai empatic cu acuzațiile de risipă a banilor publici la multe contracte de achiziție – cazul Unifarm – evident mult supra-plătite de către un stat suspect de generos cu firmele apropiate.

Ar fi putut, în ultimul rând, să se abțină de la acte de aroganță, precum apărarea ministrului Bode, evident vinovat, sau angajarea de fotomodele sau analfabeți funcționali în înalte poziții publice – cazul consilierului ministrului Anisie cu facultatea Artifex la activ sau al secretarului de stat de la Oficiul de combatere a spălării banului, absolvent de bacalaureat la 32 de ani. Ar fi putut să se abțină de la promovarea în diferite poziții cheie din stat a lui Adrian Moraru  – precum Comitetul Consultativ al Consiliului Concurenței sau Comisia de Monitorizare a Programului de Dezvoltare Regională sau de Infrastructură Mare –  absolvent nedovedit al unei universități Athenaeum nu prea vestită pentru excelență”, a explicat Petrișor Peiu pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *