Skip to content
Republica Moldova

Principalele provocări ale viitorului cabinet de miniștri din R. Moldova. Analistul Iulian Chifu: „Aici e presiunea cea mai mare!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, analistul de politică externă, Iulian Chifu este de părere că deși lista viitorului cabinet de miniştri anunțată de candidatul desemnat la funcţia de premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa este formată din „oameni destoinici”, în fața lor stau provocări foarte importante și „este important să existe o consiliere foarte bună, o susținere foarte bună, o înțelegere foarte bună a dimensiunilor problematicilor”.

De asemenea, analistul a vorbit despre cele mai mari provocări ale noului Guvern, susținând că va fi necesară combaterea crimei internaționale și construcția unei capacități administrative, care în acest moment este „deficitară” în R. Moldova.

„Este o listă relativ așteptată. Sunt puține schimbări față de Guvernul pe care l-a propus înainte de alegerile anticipate, dar evident că șansele sunt mult mai importante atât timp cât are o majoritate solidă în Parlament. Există un număr de miniștri de foarte bună calitate și cu relativă experiență, există și alții care au ceva mai puțină experiență, însă este momentul în care Guvernul trebuie să performeze. trebuie să dea rezultate și să livreze relativ repede, aici e presiunea cea mai mare.

Pe urmă, la cum arată situația din parteneriatul estic, R. Moldova are o șansă unică să preia din nou ștafeta în prim plan în privința reformelor, are și o majoritate, are și voință politică, are și capacitate și sprijinul major al României, al Uniunii Europene, al FMI-ului, deci s-au deblocat și chestiunile de natură financiară doar ca Guvernul Maiei Sandu să înceapă să producă reforme.

După mine va exista un sprijin foarte mare și o perioadă de 6 luni în care acest Guvern trebuie să facă reformele esențiale pentru R. Moldova, ele venind în primul rând în sfera justiției, în sfera administrației publice locale, o reformă administrativă, iar în rest pe toată zona aceasta de combatere a corupției cel puțin, dar cu atenție foarte mare la dezvoltarea structurilor de Securitate”, spune analistul.

În ceea ce privește votul de încredere al Parlamentului pentru Guvern, Chifu susține că noul cabinet va trece cu siguranță.

„Primul lucru, după cum bine știm, după Parlament și Guvern vor trebui preluate infrastructura de putere din R. Moldova pentru că sunt foarte multe instituții care trebuie preluate și controlate, în special în zona aceasta a Securității și Apărării și trebuie o atenție deosebită pentru ca întreaga putere în stat să intre sub controlul PAS-ului și a Maiei Sandu pentru a putea purcede mai departe la mult așteptatele reforme necesare.

Există oameni destoinici în noul Guvern, însă în fața lor stau provocări foarte importante și este important să existe o consiliere foarte bună, o susținere foarte bună, o înțelegere foarte bună a dimensiunilor problematicilor pentru că trebuie reamintit că integritatea personală, capacitatea individuală, câștigurile de natură academică ale fiecăruia dintre reprezentanții politici nu este neapărat o garanție pentru politici publice, de aceea contează foarte mult zona aceasta a consilierii, și mai ales construcția unei capacități administrative care este deficitară în R. Moldova, aici vor fi cele mai mari provocări ale Guvernului doamnei Maia Sandu, cele de a construi această capacitate administrativă care să ordoneze lucrurile.

Cred că cea mai mare preocupare pe domeniul securitar va fi aceea de a combate toată infrastructura aceasta a crimei internaționale care este construită în spațiul post-sovietic chiar din  perioada Sovietică, dar după prăbușirea Uniunii Sovietice este foarte vizibilă pe toate schemele de spoliere a statului de resurse și aici, găurile acestea infracționale vor trebui în egală măsură acoperite. Este o provocare importantă.

Guvernul va trece de votul de încredere al Parlamentului, nu se pune problema de așa ceva. S-ar putea să fie și alte categorii de susțineri, dar aici ține de voință politică, de știință și de capacitatea sistemului de a reacționa și de a se reforma”, conchide Iulian Chifu.

Candidatul desemnat la funcţia de premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a anunţat, marţi, lista viitorului cabinet de miniştri. Aceasta conține foști miniștri din guvernul condus anterior de Maia Sandu.

În componenţa echipei guvernamentale sunt mai multe nume cunoscute, fie foşti miniştri din guvernul condus de Maia Sandu, fie membri din echipa Partidului Acţiune şi Solidaritate. Principala noutate ţine de mărirea numărului de ministere de la 9 la 14, potrivit Moldpres, citat de Agerpres.

Astfel, alături de Natalia Gavriliţa, ceilalţi membri ai guvernului propuşi sunt: Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru reintegrare, Sergiu Litvinenco, ministrul justiţiei, Ala Nemerenco, ministrul sănătăţii, Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, Ana Revenco, ministrul afacerilor interne, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii, Anatolie Topală, ministrul educaţiei, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Sergiu Gaibu, ministrul economiei, Dumitru Budianschi, ministrul finanţelor, Sergiu Prodan – ministrul culturii, Iuliana Cantaragiu, ministrul mediului, Iurie Ţurcanu, digitalizare, Viorel Gherciu, ministrul agriculturii, şi Marcel Spătaru – ministrul muncii şi protecţiei sociale. Votul de încredere al Parlamentului pentru noul guvern este programat vineri, 6 august.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *