Principalii actori ai procesului Gabriel Resources – România. Spectacolul bursier din ultimele săptămâni

judecător judecată proces
Sursa foto: Freepik

Vineri seara, Curtea Internaţională de arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială – ICSID a dat câștig de cauză României în procesul intentat în iulie 2015 de compania canadiană Gabriel Resources care solicita despăgubiri de 6,7 miliarde dolari după ce i s-a refuzat autoriziția de mediu care ar fi determinat începerea proiectului de exploatare a aurului bazându-se pe tehnologia extracției cu cianuri în cadrul proiectului Roșia Montana.

Compania Canadiană Gabriel Resources, care are ca acționari alte companii și fonduri cu capital de risc americane, susține că investit în proiectul Roșia Montana începând din august 1997 până în 2015 circa 900 milioane de dolari, notează cursdecuvernare.ro.

În proces România a fost reprezentată de consorțiul format din casa de avocatură Leua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP – și casa de avocatură LALIVE din Geneva specializat în arbitraje internaționale privind investițiile, reușind până la dosarul Roșia Montana să aibă câștig de cauză în alte 5 cauze pentru România.

De partea cealaltă, compania canadiană Gabriel Resources a fost reprezentată în acest dosar de către una dintre cele mai mari firme de avocatură din lume, White & Case şi firma locală Țuca Zbârcea & Asociații.

Conform reglementărilor ICSID, juriul a fost format din trei arbitrii/judecători, câte unul numit de fiecare parte, iar al treilea independent.

Decizia a fost luată cu o majoritate de doi la unu în favoarea României.

Acțiunile Gabriel Resources – speculate intens după antepronunțarea guvernului României în ce privește verdictul

În februarie, în urma declarațiilor oficialilor români care sugerau că România va fi obligată la plata unor despăgubiri de circa 2 miliarde de dolari, acţiunile Gabriel Resources, care sunt cotate pe bursa canadiană de la Toronto, au înregistrat o creştere fulminantă, de la 0,45 dolari canadieni/acţiune până la 0,87 dolari canadieni/acţiune, speculându-se aceste informații.
Despăgubirile ar fi fost de 5 ori mai mari decât capitalizarea bursieră a companiei, deci acționarii ar fi avut de câștigat sume importante.

Vineri, chiar în ziua în care trebuia să fie anunțată decizia ICSID, o societate de brokeraj, BRK Financial Group, cotată la Bursa de le București a anunțat că a achiziționat la finalul anului trecut 1,26 milioane de acțiuni Gabriel Resources la prețul de 0,4 dolari canadieni/acțiune. După acest anunț, acțiunile BRK au crescut la BVB cu 15%.

Vineri, acțiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacționare în aşteptarea deciziei ICSID.

Principalii acţionari ai Gabriel Resources sunt cinci grupuri americane: Kopernik Global Investors, Tenor capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson & Co, The Baupost Group, care controlează împreună 70% din companie.

 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: