Skip to content
Politică

Prioritățile lui Klaus Iohannis: deplasările în străinătate și decorările de artiști EXCLUSIV

Una din principalele atribuții ale unui președinte țin de domeniul politicii externe, chiar Constituția României ne spune acest lucru prin articolul 80 care vorbește despre rolul Președintelui:

(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.
(2) Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

Însă, să vedem ce se întâmplă atunci când Președintele își asumă doar rolul de reprezentant al statului român în relațiile internaționale și pune pe plan secund restul îndatoririlor.

Deși este foarte absent de pe scena politică românească, Klaus Iohannis este foarte activ în ceea ce privește vizitele în străinătate. Suntem abia la începutul anului, și Administrația Prezidențială deja a plătit sume fabuloase pentru deplasările externe: în luna ianuarie s-au cheltuit 99.027 lei, în luna februarie 953.583 lei și programul președintelui Klaus Iohannis din luna martie deja anunță sume și mai mari.

România este cuprinsă de crize de tot felul, însă, cu toate acestea, odată cu venirea primăverii Președintele țării a plecat într-o vizită în Israel și Teritoriile Palestiniene. Klaus Iohannis a stat plecat nu mai puțin de 6 zile într-o vizită cu un program ce ar fi putut fi efectuat și în 2 zile. În plus nu este clar pentru nimeni care a fost motivul vizitei și care au fost beneficiile care au fost urmărite să fie obținute.

În tot acest timp „țara ardea”, criza bebelușilor și decizia Curții Constituționale privind interceptările având nevoie de o soluție rapidă.
La venirea în țară Klaus Iohannis convoacă ședința CSAT unde se dă avizul pentru o soluție provizorie privind interceptările în cauzele penale și apoi programul Președintelui, sau cel puțin programul oficial, continuă cu o pauză de câteva zile, urmând ca pe 12 martie Klaus Iohannis să semneze decretul de decorare post-mortem al Iolandei Balaș-Soter și pe 15 martie să țină o ceremonie în care i-a decorat pe doamna Stela Popescu, pe domnul Florin Piersic și trupa Cargo.

Urmează încă o mică pauză și apoi noi deplasări: în perioada 17-18 martie președintele Klaus Iohannis este plecat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, apoi, până când va pleca într-o vizită în Turcia (perioada 23-24 martie), nu putem decât să presupunem că urmează o altă pauză, și cum Summit-ul securității naționale este programat pentru perioada 31 martie – 1 aprilie, luna martie se va încheia pentru Klaus Iohannis cu o vizită în SUA.

Cu un program împărțit între deplasări externe și decorări de artiști se impune o întrebare: oare câtă răbdare o să mai aibă românii cu Klaus Iohannis? dar partidele politice?

Lumea este nemulțumită de prestația președintelui, iar lucru acesta începe să se vadă, atât pe rețelele sociale, dar și în sondajele de opinie. Unele sondaje spun că de la investirea în funcție încrederea românilor în Klaus Iohannis a scăzut cu 30 de procente. Pare exagerat și trebuie să ținem cont și de faptul că cota de încredere de 60% a lui Klaus Iohannis din noiembrie anul trecut era una artificială (crescută pe un fond de emoție a electoratului și a speranței de mai bine).
Chiar dacă nu ne ghidăm după aceste cifre, este cert că președintele este în scădere.

S.D.

1 comentariu la “Prioritățile lui Klaus Iohannis: deplasările în străinătate și decorările de artiști EXCLUSIV

  1. CARE SUNT AVANTAJELE/CÂȘTIGURILE ROMÂNIEI DUPĂ TOATE DEPLASĂRILE EXTERNE FĂCUTE DE BĂSHANNIS DE LA CĂȚĂRAREA SA PE SCAUNUL DE LA COTROCENI??? Ia să vedem un raport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *