Skip to content
Politică

Prisăcariu îl trage la răspundere pe ministrul de Externe

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu îl trage la răspundere pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ce răspunsuri ar trebui să ofere demnitarul.

Ziaristul reacţionează la prezenţa fostului ministru de resort Titus Corlăţean la DNA, dar susţine că Aurescu refuză să desecretizeze informațiile publice despre votul din străinătate.

Luni, Prisăcariu a scris pe blog că, în urmă cu şase luni, a publicat un material în care se întreba cu cât timp înainte de alegeri l-au informat consulii și ambasadorii României (și care dintre aceștia) pe premierul Victor Ponta că numărul de votanți va fi mare decât aşteptările.

„Cum arată corespondența dintre diplomați, Ministerul Afacerilor Externe și Ponta?” puncta atunci Cătălin Prisăcariu.

Tot atunci, Prisăcariu se plângea de faptul că ministrul Aurescu „a secretizat abuziv datele referitoare la organizarea alegerilor în străinătate în noiembrie 2014, ca să-și protejeze susținătorii politici”.

„O lună mai tîrziu, am apelat la singura armă pe care o mai aveam la îndemînă: am dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe și am cerut instanței să-l oblige pe Aurescu să-mi pună la dispoziție răspunsurile la întrebările de mai sus (…). În două săptămîni, adică pe 19 octombrie, va avea loc primul termen în acest proces (…). Dacă am noroc, pînă la sfîrșitul anului voi obține o hotărîre definitivă în instanță. Cel mai probabil, însă, asta nu se va întîmpla și procesul se va întinde și în 2016. Poate chiar pînă după alegerile locale de la anul. La fel de probabil, nici ancheta DNA nu va avea un final foarte curînd, cîtă vreme fostul ministru de Externe Titus Corlățean abia azi a ajuns la DNA, ca martor.

Dar România va aștepta, cuminte, noi alegeri și va fi furată din nou la urne, ca de obicei. Iar în tot acest timp, un politruc ceva mai specializat decît alții, dar tot un politruc, va împiedica accesul românilor la informații vitale pentru orice democrație. Întîmplător, pe politrucul de azi îl cheamă Aurescu. Mîine, poate, îl va chema altfel. Dar asta e irelevant. Tot ce contează este că ni se ia, abuziv, pînă și dreptul la vot de către unii care au ajuns la putere prin vot.

P.S. Ca să nu uităm: așa a fost furat votul în Italia și așa în Spania”, încheie Cătălin Prisăcariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *