Skip to content
Coronavirus

Probe trimise pe pile și relații pentru a fi testate la ”Matei Balș” pentru coronavirus

Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Șefa Direcției de Sănătate Publică din județul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri de ministrul Sănătății. Victor Costache a luat decizia după ce a primit informația că aceasta nu a raportat corect situația locurilor de carantină. O altă suspiciune e că din Gorj au ajuns la Institutul Matei Balș solicitări de testare pentru coronavirus pe pile și relații politice, doar pentru liniștirea acestor persoane privilegiate, chiar dacă ele nu au avut contacte directe cu o persoană infectată, informează Digi24.

Oameni cu influență din Gorj ar fi făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus. Personalul de la DSP, în loc să se concentreze pe contacții direcți ai persoanei infectate, așa cum ar trebui să se întâmple în această anchetă epidemiologică, ar fi trimis la Institutul Matei Balș foarte multe probe care nu au legătură cu acești contacți direcți, care, în plus, ar trebui izolați.

Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate „în carantină”. De fapt, ele nu erau în carantină, pentru că în Gorj nici măcar nu există spații de carantinare și acesta este un alt motiv pentru care a fost demisă șefa DSP Gorj, care a dat informații eronate în această anchetă. Inclusiv contacții direcți ai italianului s-au aflat în izolare la domiciliu, și nu în carantină, cum ar fi trebuit.

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a confirmat la Digi24 că la Institut se primesc foarte multe solicitări de teste, ceea ce îngreunează activitatea, și le cere autorităților sanitare locale să dea dovadă de responsabilitate.

„Da, au venit foarte, foarte multe teste, în total peste 250 de teste, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Problema este că sunt momente când sosesc extrem de multe teste și este de datoria autorităților de sănătate publică locală să selecteze exact acele persoane pentru care se recomandă testarea, deci cei care au venit în contact direct cu un pacient confirmat ca fi având această infecție, pentru că altfel, dacă vom trimite teste de la persoane care pur și simplu au trecut pe strada pe care a trecut cineva infectat cu două zile înainte, atunci capacitatea de diagnostic să știți că este limitată, în orice țară din lume, și este foarte greu să faci deosebirea între cazurile care într-adevăr trebuie diagonosticate și cei care nu au nevoie de acest tip de diagnostic”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *