Poliția franceză a evacuat în dimineața zilei de vineri, 7 iulie, mii de migranți care locuiau pe trotuare într-un cartier din nordul Parisului. Majoritatea persoanelor evacuate provin din zonele de război sau insecuritate ale Sudanului, Eritreei și Afganistanului. După Dominique Versini, funcționar al primăriei Parisului, numărul evacuaților s-ar fi cifrat între 2000 și 2500 de migranți, conform France24.
Statul francez se mobilizează în criza migranților
”Taberele ilegale prezintă un risc de securitate și sănătate publică atât pentru locuitorii lor, cât și pentru rezidenții locali”, se arată într-o declarație a Prefecturii de poliție din Paris, citată de France24. Operațiunea de evacuare a fost desfășurată de 350 de ofițeri de poliție și alți funcționari publici.
Săptămâna trecută, în zona de tabere ilegale din cartierul Porte de la Chapelle din capitala franceză au ajuns peste 400 de migranți, potrivit ministrului de Interne al Franței, Gerard Collombe. Joi, 6 iulie, acesta a declarat: ”Avem întotdeauna aceeași problemă. La început ni se spune: ”Deschidem un centru pentru 500 de oameni”, iar în secunda doi ai 3000 sau 4000 de oameni și ești lăsat să încerci să rezolvi problema”, conform sursei citate.
Ministrul de interne Collombe a fost însărcinat de președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, să elaboreze un plan prin care să fie accelerată procesarea cererilor de azil politic, cu o perspectivă de 6 luni pentru a se lua o decizie privind persoanele care vor fi acceptate ca refugiați și cele care vor fi expulzate din Franța.
De asemenea, în ultimele câteva săptămâni, autoritățile franceze au luat act de creșterea numărului de migranți de pe străzile orașului Calais, acolo unde o tabără de migranți amplasată în mod ilegal a fost demontată în noiembrie 2016, locuitorii acesteia fiind relocați în alte părți ale țării.
Evacuările trebuie însoțite de măsuri de integrare, pentru păstrarea imaginii bune a actualelor autorități franceze
Operațiunile polițienești din Franța fac parte dintr-o serie de măsuri întreprinse de autoritățile franceze la cererea președintelui Republicii, Emmanuel Macron. Obiectivul principal al acestor măsuri este de a bloca accesul migranților din Occidentul Mijlociu și Magreb (nordul Africii) în portul francez Calais.
Situat la Canalul Mânecii, Calais este principala poartă de acces a migranților către Marea Britanie, prin tunelul autorutier și feroviar de sub Marea Mânecii. Tunelul submarin asigură legătura dintre Franța, respectiv Europa continentală, și orașul portuar englez Dover.
Măsurile hotărâte luate în ultimele săptămâni și zile de autoritățile franceze inspiră speranțe pentru depășirea acestei probleme aflate pe ordinea de zi a UE și a țărilor din Europa din vara anului 2015. Însă orice neconcordanță între viteza cu care chestiunea va fi rezolvată și măsurile care se vor lua pentru rezolvarea acesteia va fi de natură să provoace instabilitate.
O accelerare a vitezei în detrimentul politicilor de integrare în Franța a solicitanților de azil politic cărora li se oferă o soluție pozitivă va fi de natură să pună într-o lumină proastă autoritățile franceze, reprezentantele principale, la ora actuală, a curentului politic pro-Uniunea Europeană aflat sub asediul populiștilor din toate țările europene.
Pentru Franța, dar și pentru întreaga lume occidentală, este crucială menținerea unei imagini pozitive a Republicii conduse în prezent de președintele centrist și pro-european Emmanuel Macron, cu un guvern dat de coaliția parlamentară în care partidul ”En Marche!”, fondat și condus de actualul președinte deține poziția dominantă.