Skip to content
Politică

Problema mamelor-surogat. Un senator PNL ia atitudine

byztex.blogspot.ro

Problema mamelor-surogat. Un senator al Partidului Național Liberal (PNL) ia atitudine. Citiți, mai jos, despre cine este vorba și ce poziție a adoptat.

Ne referim la senatorul de Timiș Ben-Oni Ardelean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), potrivit unui comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro.

Marţi, cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 10-14 octombrie 2016), plenul Adunării a respins proiectul de recomandare cu tema „Drepturile copiilor în contextul maternității de substituție” și avându-l ca raportor: Petra De Sutter (Belgia, Grupul Socialist).

Proiectul de recomandare, pentru care au fost înregistrate 83 de voturi împotrivă, 77 voturi pentru și 7 abțineri (adoptarea unei recomandări presupune întrunirea unei majorități calificate de două treimi din voturile exprimate), propunea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei să examineze disponibilitatea si fezabilitatea elaborării unor linii directoare la nivel european privind protecția drepturilor copiilor născuți de mame-surogat.

Anterior, Comisia pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE respinsese, la reuniunea sa de la Paris din 21 septembrie, și proiectul de rezoluție aferent acestui raport. De asemenea, Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată în septembrie 2015, condamnase maternitatea de substituție, asociind această practică exploatării femeilor care se regăsesc într-o situație de vulnerabilitate.

La dezbaterea pe marginea acestui proiect de raport, senatorul Ben-Oni Ardelean a subliniat că respingerea primului proiect de raport pe această temă în martie 2016 și a rezoluției aferente celui de-al doilea proiect de raport în septembrie 2016 reflectă caracterul extrem de controversat al acestui subiect.

În opinia sa, maternitatea de substituție reprezintă o practică care aduce atingere demnității femeilor și libertăților lor fundamentale, iar orice convenție juridică în domeniul maternității de substituție presupune folosirea corpului unei femei potrivit voinței unor terți, aceste femei fiind, practic, transformate în „recipiente legale reproductive”.

Potrivit senatorului PNL, este necesară interzicerea totală a maternității de substituție la nivel global, întrucât menținerea acesteia în sistemele juridice ale unor state va avea ca efect o creștere semnificativă a acestei „piețe” internaționale în care femeile sunt tratate ca orice alt bun economic, se mai arată în comunicat.

1 comentariu la “Problema mamelor-surogat. Un senator PNL ia atitudine

  1. „recipiente legale reproductive”. Există persoane pe lumea aceasta , care înțeleg ce înseamnă instinctul matern! Cât de importantă este pt o familie prezența unui copil în ea! Cu câtă dragoste îl așteaptă și cu câtă blândețe apoi îl cresc!
    Pentru aceasta majoritatea pleacă în Ucraina. Nu fiți cei egoiști, fără simț omenesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *