Skip to content
Societate

Problema reprezentării femeilor în politica românească. Doar 1 din 5 deputați este femeie

Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Femeii și, cu toate că momentul ar trebui să marcheze și egalitatea de șanse a femeilor în fața bărbaților, în țară încă stăm prost la acest capitol.

Reprezentativitatea scăzută a femeilor în politică

O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă. Potrivit Euronews, în Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere. Potrivit Indicelui Egalității de Gen, publicat de Comisia Europeană, România se afla pe locul 25 în UE în ceea ce privește indicele egalității de gen, cu 54.5 din 100 de puncte, înregistrând progrese în direcția egalității de gen într-un ritm mai lent decât în alte state membre.

Lucrul acesta se reflectă foarte bine și în politica din România. În guvernul condus de Florin Cîțu femeile sunt sub-reprezentate. Avem o singură femeie – Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale – dintr-un total de 21 de portofolii ministeriale, cu tot cu premier. În cifre, asta înseamnă o prezență feminină de doar 4% în guvern.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Parlamentul României. Dintr-un total de 328 de deputați doar 60 sunt femei, adică un raport de 1 la 5. Asta înseamnă că prezența femeilor e de doar 18,29% în Parlament la Camera Deputaților. PSD stă cel mai bine, având 28 de femei din 110 deputați, adică aproximativ 1, din 4 deputați este femeie. PNL are doar 13 femei din 93 de deputați, respectiv 1 din 7 deputați este o femeie. USR-PLUS are 13 femei deputat din 55 de parlamentari, adică un raport de 4,2 la 1. Cei de la AUR au doar 4 femei din 32 de deputați, adică 1 din 8 deputați este femeie. Cei de la UDMR au și ei doar două femei din 20 de deputați, respectiv unul din 10 deputați fiind femeie, stând cel mai prost la acest capitol. La minorități nu găsim absolut nici o femeie pe lista deputaților.

La Senat, lucrurile stau la fel de prost în ceea ce privește egalitatea de gen. Din cei 47 de senatori PSD, doar 8 sunt femei, rezultând un raport de 1 la 5,8. La PNL, dintre cei 41 de senatori liberali, doar 8 sunt femei, adică aproximativ 1 din 5. Din 25 de senatori ai USR-PLUS, doar 3 sunt femei, adică un raport de aproximativ 1 la 8, USR-PLUS . La AUR, din 13 senatori, 2 sunt femei, adică 1 din 6,5. La UDMR avem doar un senator femeie din 9, UDMR stând și la Senat cel mai prost la capitolul egalității de gen. În fine, avem un singur senator neafiliat, Diana Șoșoacă. În total, din 136 de senatori, doar 23 sunt femei. În cifre, asta înseamnă că aproximativ doar 1 din 6 senatori este o femeie, acestea din urmă având o proporție de doar 16,9% în Senatul României.

Problema egalității de gen rămâne una importantă pentru țara noastră. România a făcut progrese mici comparativ cu restul statelor europene în această privință, iar pentru majoritatea femeilor, oportunitățile unei cariere politice rămân în continuare marginale, reprezentativitatea fiind o problemă majoră în politica românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *