Skip to content
Puterea Știrilor Video

Probleme cu traficul de mărfuri între România și R.Moldova. Ambasadorul Victor Chirilă: Avem blocaje la vămile noastre, e nevoie de noi resurse

Sursa foto: deschide.md

Avem probleme cu traficul de mărfuri. Vedem o aglomerare a transportului marfar la vămile noastre și aici avem o problemă de rezolvat, atrage atenția Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul R.Moldova la București îndeamnă la găsirea unor soluții imediate, iar una dintre ele ar putea fi, potrivit acestuia, controlul vamal comun. „Avem nevoie de acest control comun, să îl demarăm cât mai curând posibil pentru a facilita tranzitul persoanelor, dar în special mărfurilor pentru că avem blocaje la vămile noastre”, a susținut Victor Chirilă.

„Noi nu observăm acest lucru (întrebat dacă a crescut sau nu numărul persoanelor din R.Moldova care vin în România, în contextul războiului). Acum avem un flux normal. Au venit de sărbători, au plecat de sărbători. Vin sau pleacă vinerea la rude, duminica se întorc acasă și atât. Este o situație normală, din punct de vedere al traficului de persoane. Avem probleme cu traficul de mărfuri.

Foarte multe mărfuri din transportul din Ucraina acum tranzitează R.Moldova pentru că porturile sunt închise. Un port important pentru Ucraina a devenit Constanța, ca și pentru noi. Vedem o aglomerare a transportului marfar la vămile noastre și aici avem o problemă de rezolvat. E nevoie de noi resurse de mobilizat, și din R,Moldova, dar și din România, și de găsit soluții alternative astfel încât să facilităm transportul comercial prin vămile noastre.

În discuțiile mele cu autoritățile de la București îndemn să găsim aceste soluții și una dintre soluțiile inovative, bineînțeles, este controlul vamal comun. Ar fi bine să demarăm această experiență. UE a demonstrat că, în acest context, multe bariere și rețineri care erau până nu demult au fost depășit foarte ușor pentru că avem un alt context, deci și gândirea ar trebui să se schimbe și să fim și să acționăm mai curajos, să nu mai facem trimitere la faptul că legislația europeană nu ne permite. Lucrurile stau diferit.”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București.

1 comentariu la “Probleme cu traficul de mărfuri între România și R.Moldova. Ambasadorul Victor Chirilă: Avem blocaje la vămile noastre, e nevoie de noi resurse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *