Skip to content
Economie

Probleme în programul Casa Verde: A fost o întreagă aventură. Am redepus unele acte de cinci ori

Facebook/panouri solare

Și doi ani le-a luat unor români să își instaleze panouri fotovoltaice cu ajutorul programului Casa Verde. Alți peste 40.000 de solicitanți și sute de firme de instalații așteaptă de câteva luni soluționarea dosarelor și semnarea contractelor pentru noua ediție a programului, lansată în 2021.

Atât solicitanții, cât și firmele de instalații reclamă deficiențele repetate din aplicația informatică și timpul lung de verificare a dosarelor. Solicitanții le-au depus la finalul anului trecut, la instalatorii de panouri, iar aceștia le-au încărcat în ianuarie 2022 pe platforma Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Evaluarea dosarelor celor aproape 45.000 de solicitanți – care pot beneficia de o finanțare de 20.000 de lei pe proiect – nici măcar nu a început. Bugetul aprobat până acum este de 680 de milioane de lei, suplimentat de la suma inițială de 280 de milioane. Chiar și după suplimentare, bugetul ar fi suficient doar pentru circa 35.000 de cereri.

Reprezentanții AFM au declarat pentru Europa Liberă că toți solicitanții eligibili ar urma să fie finanțați, iar până la sfârșitul anului, cel puțin o parte din proiecte vor fi „în implementare” sau chiar finalizate, scrie europalibera.org.

Acest lucru ar însemna o nouă suplimentare a bugetului

Statul român acoperă 20.000 de lei din prețul final al unei instalații solare care să fie folosită pentru încălzirea casei și a apei folosită în locuință.

După prima sesiune de finanțare, lansată în 2019, din cele peste 15.000 de cereri aprobate (aproape încă pe atâtea au fost declarate ne-eligibile), pentru mai puțin de 10% au fost și decontate sumele.

Situația a afectat firmele de instalații – peste 320 au fost acceptate și validate în program – care au semnat contractele de finanțare pentru sesiunea respectivă, iar între timp au cheltuit din bugetul propriu.

„Am redepus acte și de cinci ori!”

La rândul lor, persoanele fizice, solicitanții de facto ai fondurilor, au avut de așteptat și doi ani până ca sistemele fotovoltaice să le fie instalate. Cele mai multe din proiectele implementate s-au realizat abia anul trecut.

În acest interval au depus actele de mai multe ori, pentru că, între timp, expirau. Este și cazul lui Ovidiu Badea, dintr-o localitate de lângă Făgăraș, județul Brașov.

Am depus proiectul pentru finanțare în 2019, dar a fost o întreagă aventură. Unele acte, de la ANAF, Cartea Funciară sau Primărie, le-am redepus și de 5 ori. În august 2021 a fost montată instalația, iar în septembrie am pus și contorul cu dublu sens”, ne-a declarat Ovidiu Badea.

După doi ani de la primele demersuri, bărbatul a reușit să își monteze în august-septembrie un sistem fotovoltaic cu putere de 3.5KW pe casa de peste 150 de metri pătrați, în care locuiește cu familia.

Mă așteptam să dureze mai puțin, dar multe lucruri nu se știau, nu au fost trecute în ghidul de finanțare: nici că îmi trebuie priză de împământare separat și proiect separat, suportate din fondurile mele, oricum”, ne-a povestit el.

Ovidiu spune că din septembrie până la finalul anului trecut sistemul fotovoltaic ar fi produs 1.000 de kilowați de curent electric, dar nu a reușit să afle cât ar fi consumat el și cât a livrat în rețea, astfel încât să obțină o compensare la facturi.

De când am introdus sistemul fotovoltaic nu am mai primit facturi de la Electrica, am semnat contractul de prosumator (consumă, dar și livrează energie în rețeaua publică, n.red.) din decembrie, dar încă nu știu cum se va calcula compensarea”, a adăugat bărbatul.

El a mărturisit că are un dosar depus și pentru actuala ediție a programului, refăcut după ce a fost respins în 2019. Are însă emoții legate de cât va dura și această nouă rundă de finanțări.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *