Skip to content
Societate

Probleme la recensământ: Oamenii refuză să răspundă la întrebări și înjură recenzorii: Amenda poate ajunge la 5.000 de lei

impact.ro

Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări, potrivit botosaneanul.

La nivelul județului Botoșani au rămas peste 150.000 de chestionare care trebuie completate pe teren. Ori dacă în mediul rural nu sunt probleme deosebite, în municipiul reședință de județ reticența este mai mare în special în rândul tinerilor și al unor persoane „cu funcții”.

Cu toate acestea, Botoșaniul este încă printre județele fruntașe, iar reprezentanții Direcției Județene de Statistică (DJS) sunt încrezători că recensământul va fi încheiat în termenul stabilit, respectiv pe 17 iulie.

„La sfârșit, noi am lăsat toate cazurile particulare acolo unde am întâmpinat dificultăți, acolo unde avem persoane recalcitrante sau nu doresc să furnizeze informațiile recenzorilor. Vom aplica legislația în vigoare având în vedere că avem și cadrul legal, respectiv Ordonanța de Urgență Nr 19/2020 aprobată prin Legea  Nr 178/2020 care a fost trecută și aprobată în Parlament”, spune Valentin Popa, director DJS Botoșani

Se cere ajutorul Poliției

Amenzile sunt cuprinse între 1.000 – 5.000 de lei. Iar cel mai probabil de săptămâna aceasta se va trece la aplicarea sancțiunilor acolo unde în continuare se refuză recensământul.

În aceste situații pe teren vor merge inclusiv polițiștii.

„Nu avem încotro și probabil de săptămâna viitoare împreună cu Comisia Locală și cu Poliția vom merge la aceste persoane. Am vorbit cu recenzorii ca aceste persoane să le lase la urmă și să le și noteze. Au fost o dată, au fost refuzați, au fost agresați verbal. Le-am spus să nu continue această discuție, să nu facă o polemică din asta, să-i lase în pace și începând de săptămâna viitoare vor fi vizitați cu Poliția. Noi ne dorim să nu fie aceste cazuri, în cazul în care aduc injurii recenzorului și îi agresează verbal, propunerea mea va fi ca amenda să fie maximă”, a adăugat Popa.

La finele săptămânii trecute, situația la nivel național privitoare la recensământ era următoarea:

Botoșani – 78%

Harghita – 69%

Covasna – 69.1%

Teleorman – 68.8%

Brașov – 68.2%

Gorj – 66.6%

Vaslui – 66%

Bihor – 65.4%

Sălaj – 64.8%

Vrancea – 64.7%

Datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi publicate la finalul anului 2022, iar cele finale în primăvara anului 2023.

2 comentarii la “Probleme la recensământ: Oamenii refuză să răspundă la întrebări și înjură recenzorii: Amenda poate ajunge la 5.000 de lei

  1. @ Dacă nu mai aveți voturi și crește ROBOR-ul , nu a funcționat nici cu vaccinarea, încercați și cu recensământul, în condițiile în care investiți în evidențe informatizate, ?

  2. @ Probabil că o metodă comunistă de obținere de împrumuturi și finanțări ale cheltuielilor guvernamentale, nespecifică și țărilor moderne, avansate, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *