Skip to content
Politică

Probleme nebănuite pentru Guvern. Sfârâie fitilul în educație EXCLUSIV

volcanotimes.com

Guvernul condus de către Dacian Cioloș se confruntă, în prezent, cu o serie de probleme nebănuite: educația stă pe un mănunchi de dinamită cu fitilul aprins.

Mai precis, situația precară a decontărilor pentru elevii navetiști riscă să agraveze cifrele abandonului școlar într-un viitor nu foarte îndepărtat. Despre cifrele acestui tablou pesimist puteți citi în linkul de mai jos.

VEDEȚI ȘI: Tehnocrații țin în șah 130.000 de elevi. Așteptarea costă

În acest context, redacția PSnews.ro a consultat, joi, doi politicieni cu un cuvânt de spus în domeniu. Este vorba despre Raluca Turcan (vicepreședinte PNL al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților) și Sorin Cîmpeanu (fost ministru ALDE al Educației în guvernul Victor Ponta 4).

Chiar dacă Raluca Turcan nu s-a pronunțat în termeni foarte vehemenți împotriva executivului Cioloș, ea a atras atenția asupra riscului de agravare a problemei, în special cu privire la adâncirea abandonului școlar.

„Prima întrebare pe care i-am adresat-o ministrului când a fost la comisie (săptămâna trecută) a fost exact legată de cele două ordonanțe de urgență plecate de la Ministerul Educației și care încă nu s-au finalizat prin hotărâre de Guvern – și anume: decontarea integrală a transportului elevilor navetiști și proiectul-pilot de alimentație sănătoasă în școală. Ministrul a spus că speră ca, în două săptămâni, aceste ordonanțe să treacă de Guvernul României. De altfel, am verificat parcursul instituțional al acestor două ordonanțe și pot să vă spun sigur că, în momentul de față, ele sunt plecate de la Ministerul Educației.

Eu vreau să cred că acest guvern este unul serios și care nu se joacă cu destinele copiilor, pentru că sunt foarte multe zone sărace, unde costul prohibitiv al transportului elevilor la școală duce direct la abandon școlar, iar abandon școlar înseamnă sărăcie, înseamnă nesiguranță și lipsă de reușită în viață, în carieră. Așadar, vreau să cred că își vor respecta angajamentele și că atât transportul integral, cât și alimentația sănătoasă în școală vor deveni proiecte concrete”, ne-a spus Turcan.

I-am amintit Ralucăi Turcan că au trecut trei săptămâni de la începutul școlii, iar banii tot nu au ajuns la elevi, moment în care fosta PDL-istă a recunoscut că „există deja un mare semn de întrebare cu privire la seriozitatea angajamentelor”.

„Așadar, sper ca, totuși, acest semn de întrebare să fie șters și să avem, din partea guvernului tehnocrat, mai multă responsabilitate decât din partea guvernului Ponta, de exemplu, care a purtat aceste proiecte, doi ani de zile, de la o comisie la alta, de la un minister la altul și ele n-au mai devenit realitate”, a completat deputatul PNL.

În încheiere, Raluca Turcan a dat asigurări că va persevera în a cere socoteală ministrului Educației, dar a atras atenția că are nevoie și de sprijinul Comisiei de învățământ. Nu în ultimul rând, ea a dat vina, pentru tărăgănarea rezolvării acestei probleme, pe „majoritatea parlamentară, care este în jurul PSD”.

„Voi continua să adresez întrebări, voi vedea dacă am sprijinul comisiei – pentru că să nu uităm că aceste proiecte legislative au fost foarte mult tărăgănate și de majoritatea parlamentară, care este în jurul PSD. Așadar, un demers al întregii comisii nu știu dacă voi obține, pentru că ele au fost privite politicianist, în notă electorală, iar PSD-ul nu le-a votat constant. Toată speranța mea este acum în guvernul tehnocrat și în acești miniștri care spun că sunt altfel decât oamenii politici. Vreau să văd dacă așa este”, a conchis deputatul de Sibiu.

Ulterior, am luat legătura cu Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București. Fostul ministru al educației a calificat drept „foarte gravă” problema decontărilor întârziate.

„Asta e grav. Asta e foarte grav. Dacă s-a angajat, trebuie să scoată și hotărârea de Guvern”, a declarat Cîmpeanu pentru PSnews.ro.

Politicianul ALDE a amintit că, în propriul mandat de ministru, „naveta a fost decontată integral”.

Partea cea mai importantă din declarația fostului guvernant a fost aceea că executivul Ponta a urmărit să împiedice un efect nedorit al decontării navetei – și anume: majorarea tarifului de către transportatori.

Înainte să preiau eu mandatul, a fost introdusă o plafonare, care a avut ca logică faptul că, imediat ce s-a aprobat decontarea integrală, furnizorii de transport au crescut prețurile de până la 5-6 ori (bazându-se pe faptul că, oricum, vor fi decontate), ceea ce a făcut ca Ministerul Educației – în 2013, dacă nu mă înșel – să introducă măsura plafonării. Ulterior (și pe parcursul mandatului meu), am fost într-o negociere continuă cu elevii, pentru a susține decontarea integrală și subliniez: într-o formă care să nu mai permită o creștere artificială a prețurilor de către transportatori. Am susținut această idee, cu amendamentul că trebuie găsită forma care să nu mai permită creșterea artificială a tarifelor. În ordonanță, s-a găsit această soluție – ceea ce este foarte bine -, dar ea trebuie dusă până la capăt, adică trebuie asigurate și fondurile necesare decontării”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, fostul premier interimar a dat asigurări că ALDE va aduce problema decontărilor în atenția actualului cabinet Cioloș.

„Categoric, da, pentru că este o măsură foarte importantă pentru reducerea abandonului școlar”, a subliniat Cîmpeanu.

În încheiere, chestionat dacă – în cazul în care problema va persista – ALDE ia în calcul chemarea în Parlament a ministrului Educației, Mircea Dumitru, ori chiar depunerea unei moțiuni simple împotriva acestuia, Sorin Cîmpeanu a replicat: „Nu am cunoștință nici despre una, nici despre cealaltă, însă pot să vă spun că am cunoștință despre introducerea acestei măsuri – în vederea reducerii abandonului școlar – în programul de guvernare, în programul politic al ALDE”.

Redacția PSnews.ro a solicitat un punct de vedere din partea vicepremierului Vasile Dîncu (al cărui minister al Dezvoltării Regionale este implicat în rezolvarea acestei probleme), însă, deocamdată, nu am obținut vreo reacție. Vom reveni în măsura în care guvernantul ne va răspunde.

1 comentariu la “Probleme nebănuite pentru Guvern. Sfârâie fitilul în educație EXCLUSIV

 1. Să vedeți ce sfârâie fitilul duoă ce, cu întârzieri provocate de „incidente care au afectat portalul informatic al ministerului”, s-a aflat că mii de candidați din toată țara, inclusiv sute de actuali directori, mulți fără contracandidați) au fost respinși încă înainte de concurs, pentru că acte (încărcate obligatoriu prin platformă, ale cărei blocaje și perioade de nefuncționare sunt deja notorii) nu au fost preluate, sau au fost schimbate, sau distruse de sistem)
  D-na Gașpar, directoarea de la Iuliu Maniu, din București, care a avut curajul să critice graba și metodologia proastă, este printre respinși, încă înainte de începerea concursului. Pretextul, „în locul cazierului judiciar ar fi fist încărcat un alt act”. Din sector cu dânsa, alți doi directori în situații similare, directoarea Colegiului Economic pentru presupusa nepreluare a calificativelor, directorulbde la Petru Poni pentru că deși s-au preluat calificativele, unul ar lipsi. Culmea! Liceele trudesc cu greu în fiecare an ca să introducă aceste date, dar platforma ministerului nu e în stare să consulte datele ministerului… Sau poate că autorul metodologiei, dl Dumitru, nu a filosofat și la această posibilitate.
  Tot din cauza neaccesării propriilor date, ministerulba respins candidatura directoarei celui mai renumit Colegiu din Târgoviște. Dânsa ESTE membră in corpul expertilor ME (condiție de paricipare) și orice copil poate verifica asta în zece secunde, chiar pe site-ul ministerului. Portalul însă nu poate, așa că doamna va trebui să-și anunțe elevii că nu mai au director.
  Și mai grotească situație la Bacău. Un candidat, cu mult efort, a făcut rost de acte, le-a încărcat pe platformă.. dar i-au fost distruse… din cauza unui apostrof în numele fișierelor!
  Sute, mii de cazuri similare în toată țara.
  Culmea, toată nebunia este pentru nimoc, acolo unde nu sunt eliminați de pkatformă, în general directorii actuali sunt unicii concurenți… deci … ce s-a urmărit cu toată nebunia asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *