Skip to content
Politică

Probleme pentru Ludovic Orban înainte de votul moțiunii de cenzură. Cum schimbă calculele OUG privind alegerile anticipate

Inquam Photos / George Calin

Ordonanțele de urgență care au fost date luni seara de Guvernul Ludovic Orban au pus pe jar marile partide politice. Astfel, cei care au ajutat la învestirea Guvernului Ludovic Orban, PMP, PRO România, ALDE și UDMR, sunt extrem de nemulțumiți de modul în care Executivul a reglementat alegerile anticipate și noile prevedere prind alegerile parlamentare.

Surse politice susțin că, în urma demersului Guvernului Orban, toate cele 4 partide au avut discuții interne cu privire la atitudinea pe care o vor adopta în privința alegerile anticipate, astfel că au luat decizia să nu susțină alegerile anticipate și să facă tot posibilul să nu se ajungă în acest punct.

Posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora sunt cele două noi prevederi care au aprins scântei în partidele parlamentare. Astfel că, prin noile modificări, UDMR, Pro România, ALDE și PMP pierd actualul număr de parlamentari în eventualitatea alegerilor anticipate.

Strategia PSD

Amintim că pentru declanșarea alegerilor anticipate, potrivit Constituției, este nevoie ca după înlăturarea Guvernului Orban alte două propuneri de premier să fie respinse de către Parlament. Planul PSD care se conturează în aceste ore este să tragă de timp și să amâne procedurile de dezbatere si validare a propunerilor de premier până se organizează alegerile locale. Social democrații dețin majoritatea în conducerea Parlamentului, Birourile Permanente fiind cele care decid calendarul numirii unui nou Guvern. Pesediștii mizează pe nemulțumirile UDMR, ALDE, PMP și Pro România care îi vor susține oficiale și neoficial. Pentru a detensiona scandalul public și mediatic, pesediștii vor să facă o propunere de premier. Astfel, împreună cu Pro România și ALDE, PSD vrea să vină cu o propunere de premier apolitic.

OUG privind alegerile anticipate: Data alegerilor trebuie anunţată cu 50 de zile înainte

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, încheiată cu puţin timp înainte de miezul nopţii, după mai mult de nouă ore, OUG privind alegerile anticipate şi a stabilit măsuri concrete în cazul în care se ajunge în această situaţie. Astfel, data alegerilor trebuie anunţată cu 50 de zile înainte, iar anunţul se poate face la cinci zile după dizolvarea Parlamentului.

”Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv prin trei zile de vot în diaspora şi de asemenea posibilitatea de a vota la orice secţie de votare pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români”, a spus, la finalul şedinţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Potrivit acestuia, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  – fiind patru senatori şi opt deputaţi.

”Necesitatea adoptării acestui act normativ este legată de faptul că, în eventualitatea unei situaţii de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen, în momentul de faţă, există un vid legislativ care trebuia reglementat. Sunt contradicţii, sau termene necorelate între prevederile constituţionale în această privinţă şi prevederile din legislaţia electorală. Constituţia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare, după dezvoltarea Parlamentului, în timp ce legislaţia electorală prevede un termen de minim 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare, după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de 5 zile de la dizolvarea Parlamentului”, a mai spus Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *