Skip to content
Politică

Problemele bugetare pândesc după ușă. O recunoaște chiar ministrul Finanțelor

botosaneanul.ro

Problemele bugetare pândesc după ușă. O recunoaște chiar ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

De exemplu, deputatul PSD susține, într-un interviu publicat joi de Mediafax, că are emoții în ceea ce privește absorbţia fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de euro. De asemenea, demnitarul a precizat că proiecţia bugetară legată de venituri este una „foarte prudentă”.

Când vine vorba despre atragerea banilor europeni, Viorel Ştefan spune că rezultatele au fost slabe, fiindcă singuri am birocratizat excesiv procedurile la nivel naţional, iar cei care au gestionat acest proces au fost comozi şi le-a fost frică să-şi asume vreo responsabilitate. În ceea ce priveşte metodele de a-i convinge pe tineri să rămână în ţară, Ministrul Finanţelor îşi pune speranţele în „dorul de casă”.

Întrebat dacă nu cumva bugetul a fost construit pe cifre mult prea optimiste, Ștefan a răspuns: „Nu; dimpotrivă. Proiecţia pe venituri este foarte prudentă. Nici CE nu a criticat acest aspect. Algoritmul matematic este acelaşi cu cel al CE. Singurele emoţii le am la capitolul absorbţie fonduri europene. Vorbim despre 22 de miliarde de euro. Am preluat un sistem de gestiune defect. Abia spre jumătatea anului putem acredita sistemul informatic de decont cu CE. Însă, în buget am prevăzut banii necesari astfel încât să nu se blocheze proiectele cu finanţare europeană”.

„De asemenea, există o facilitate de un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru ca să se poată aplica pentru finanţare UE, să se poată contracta sumele pentru cofinanţare, facilitate care se adresează în special Ministerului Transporturilor. La Agenţiile pentru Dezvoltare Regională trebuiau semnate din ianuarie contractele, dar nu au avut suficienţi experţi evaluatori. Lipsa de capacitate administrativă şi întârzierile în ceea ce priveşte acreditările autorităţilor de management sunt principalele probleme. În ceea ce priveşte subvenţiile pentru agricultură, anul acesta le trecem prin buget fiindcă în 2016 s-a întârziat foarte mult şi banii au ajuns târziu la fermieri. Acum 95% dintre agricultori au primit deja banii. Vorbim despre bani care se vor regăsi în TVA, accize, salarii. Banii care se învârt de două-trei ori în economie”, a continuat ministrul.

Când a venit vorba despre soarta companiilor de stat, Viorel Ștefan a dat un răspuns de tipul „greaua moștenire”, aruncând vina în ograda precedenților guvernanți tehnocrați.

Atunci când s-a luat decizia ca aceste companii să fie gestionate de manageri privaţi, s-a avut în vedere maximizarea rezultatului activităţii acestor companii. În realitate, uitându-ne la execuţia pe 2016, am constatat că acest obiectiv nu a fost atins. De aceea, una dintre măsurile pe care le-am stabilit printr-un memorandum al Guvernului este ca, în exerciţiul financiar pe 2016, ar trebui să livreze la bugetul statului 90% din profit. Asta ca regulă generală. Sigur, fiecare companie va fi analizată în mod particular şi această prelevare de profit se va face până la limita la care nu va afecta buna funcţionare a companiilor şi nu va pune în pericol finanţarea proiectelor de dezvoltare a acestor companii. Aceeaşi analiză se va face şi în legătură cu profitul nedistribuit în exerciţiile anterioare lui 2016 de către aceste companii şi măsura în care această prelevare este raţională din punct de vedere economic şi nu periclitează bunul mers al companiilor şi acest profit va fi distribuit către bugetul de stat”, a detaliat ministrul Finanțelor Publice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *