Skip to content
" "
Politică

Problemele importante semnalate de singurul comisar european român. Unde ar trebui să aibă grijă România

Problemele importante semnalate de singurul comisar european român. Unde ar trebui să aibă grijă România şi ce măsuri trebuie să ia autorităţile.

Corina Crețu (comisarul european pentru Politici Regionale) a acordat, recent, un interviu pentru Agerpres, în care atenționează asupra faptului că România trebuie să depășească dificultățile legate de absorbția scăzută a fondurilor europene, iar sectorul administrației publice este unul-cheie pentru implementarea acestor programe finanțate prin fonduri europene.

" "

Comisarul european a declarat că, în prezent, rata de absorbție a fondurilor europene este de peste 60%, însă aceasta are dubii că până la sfârșitul anului Romania ar putea ajunge la o absorbție dezirabilă de 100%. Alte subiecte de discuție au fost: recenta rectificare bugetară operată de Guvern, implementarea proiectelor de mediu, absorbția fondurilor europene pe Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, adoptarea agendei digitale 2020, măsuri pentru îmbunătățirea protecției sociale, precum și importanța finalizării Master Planului de Transport, document strategic în sectorul infrastructurii.

Potrivit Corinei Crețu, în domeniul investițiilor publice (atât cele finanțate la nivel național, cât și cele cofinanțate de UE), „Comisia Europeană a propus un plan de investiții în valoare de 315 miliarde de euro”, iar comisarul european încurajează România să depună aplicații pentru finanțări în cadrul acestui plan de investiții”, întrucât bugetul țării permite aceste lucruri. Provocarea României este de a prioritiza, implementa și eficientiza investițiile publice, a punctat Corina Creţu.

Eurocomisarul a adus în discuţie, printre altele, implementarea proiectelor de mediu și absorbția fondurilor europene pe programul POS Mediu,  ce urmărește îmbunătățirea nivelului de trai al populației prin furnizarea de apă potabilă în proporție de 70%, prin sisteme moderne de gestionare a deșeurilor și prin proiecte pentru protecția împotriva riscurilor naturale. Comisarul european pentru Politici Regionale a impus chiar înființarea unui Grup de lucru privind implementarea proiectelor din carul POS Mediu, ca să eficientizeze folosirea banilor alocați pentru perioada 2007-2013, astfel încât proiectele respective să fie declarate încheiate.

„Fazarea, dar și prezentarea unor noi proiecte, au făcut posibilă apariția unor rezultate pozitive în cazul programelor din România, ceea ce este încurajator”, a declarat Crețu.

Întrebată dacă există posiblitatea ca turismul din Parcurile Naționale/ Naturale din România să se preteze pentru accesarea fondurilor europene, Corina Crețu a răspuns: „Investițiile vor fi orientate spre domenii care au demonstrat potențial turistic, spre cele care au fost recunoscute ca fiind stațiuni turistice, în conformitate cu legislația românească și acolo unde impactul economic de dezvoltare a turismului poate fi semnificativ. Acestea pot include zone cu resurse naturale, cum ar fi, spre exemplu, zonele muntoase sau zona Deltei Dunării”.

România are aprobate toate programele operaționale pentru perioada de programare 2014-2020, printre cele aprobate în portofoliul Corinei Crețu numărându-se Programul Operațional Competitivitate, cel de Asistență Tehnică, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Operațional Regional și cel mai recent,  Programul Operațional Infrastructură Mare. Cel din urmă vizează obiective prioritare precum dezvoltarea și locurile de muncă.  Adoptarea rapidă a Programelor Operaționale 2014-2020 la nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE a reprezentat unul dintre obiectivele prioritare ale Corinei Creţu pentru anul 2015.

" "

1 comentariu la “Problemele importante semnalate de singurul comisar european român. Unde ar trebui să aibă grijă România

  1. Ar fi cazul sa va concentrati pe sistemele de irigatii .Daca nu vom avea recolte mai conteaza master plan si alte bazaconii. Au distrus golanii aproape tot ce se construise inainte de 1989. Irigatiile trebuia sa fie pazite cu armata,fiind obiective strategice. Dar,ca si in celelalte domenii, de ce sa
    producem noi, mai bine sa importam,sa avem noi someri si sa luam credite.
    Vorba lui Serbanescu: nu sintem tratati nici macar cu statut de colonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *