Problemele lui Mircea Geoană cu justiția: salvat de prescrierea faptelor

Mircea Geoană, sursa foto: Facebook

Mircea Geoană, cel care vrea să fie președintele României, vorbește despre corupția clasei politice, dar uită de problemele pe care le-a avut în cariera sa politică. Secretarul general adjunct al NATO a fost prieten cu unii dintre cei mai mari corupți români și liderul unui partid implicat în numeroase scandaluri de corupție.

În campania pentru prezidențialele din 2024, Mircea Geoană spune că e nevoie de o schimbare a instituțiilor statului pentru că e „prea multă corupție”. Se consideră un reformator al statului, deși a fost denunțat pentru fapte de corupție.

„Dar este clar că sistemul nostru politic, clasa noastră politică, a rămas în urma transformărilor din societate. Aceste lucruri sunt agravate şi de metehne mai vechi: nepotism, clientelism, prea multă corupţie şi ăsta e adevărul în continuare”, spune Geoană, în 2024.

Denunțul împotriva lui Mircea Geoană

În 2017, Mircea Geoană a fost denunțat la procurori de Șerban Pop, fostul șef al ANAF. Acuzația care îl viza pe Mircea Geoană se referea la art. 13 din Legea 78/2000 privind combaterea corupției. Fostul lider PSD era vizat pentru „folosirea influenței pe care o deține pentru obținerea unor sume de bani”.

Șerban Pop îl denunțase pe Mircea Geoană pentru anumite fapte privind finanțarea campaniei pentru alegerile parlamentare din 2008. Însă fostul lider PSD nici măcar nu a fost anchetat, deoarece procurorii au constatat că fapta s-a prescris din 2013, după 5 ani de la săvârșirea faptei.

Șerban Pop, condamnat pentru luare de mită, voia să-și reducă pedeapsa prin colaborarea cu justiția și decisese să-l sacrifice pe Mircea Geoană. Pop era foarte apropiat de PSD, deoarece a fost director de cabinet al ministrului de finanțe din guvernul Năstase.

Interesant este că Pop a intrat în conflict și cu Sorin Ovidiu Vântu și oamenii fideli acestuia. SOV l-a denunțat la procurori pe Pop. SOV le explicase procurorilor că „o altă solicitare a funcţionarului public (n.r. Şerban Pop) a fost aceea ca omul de afaceri să îşi exercite influenţa pe care o avea la preşedintele PSD Mircea Geoană astfel încât, după câştigarea alegerilor, să fie menţinut în funcţia de vicepreşedinte al ANAF”.

Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat în numeroase dosare și este deja celebră prietenia acestuia cu Mircea Geoană. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2009, Geoană l-a vizitat pe Vântu chiar cu câteva zile înainte de votul din turul doi, ceea ce i-a afectat grav imaginea și șansele la victorie.

Într-un alt dosar, Șerban Pop a fost acuzat de procurori că a luat mită 2,5 milioane de euro de la Sorin Ovidiu Vântu pentru o returnare de TVA în valoare de 50 de milioane de euro. Pop ceruse mita pentru a-l ajuta pe SOV să primească mai repede banii de la ANAF. Dar acest dosar a durat atât de mult încât faptele s-au prescris.

5.000 de euro „donație”

Mircea Geonă a avut un uriaș scandal privind finanțarea alegerilor parlamentare din 2008. Liderul PSD a fost acuzat că ar fi luat 5.000 de euro pentru a impune o femeie pe un loc eligibil pe lista partidului. A apărut inclusiv un video în care Geoană primea banii.

„Eu am aici 5.000 de euro, contribuţia mea la campanie. Vă ajută pe dumneavoastră acum, dar asta este contribuţia mea în pregătirea unui loc eligibil”, spunea femeia respectivă.

După izbucnirea acestui scandal, Ana Birchall a sărit în apărarea lui Geoană și a precizat că ea i-a dat 5.000 de euro, iar banii reprezintă o donație legală, declarată în Monitorul Oficial. Pentru că așa se fac donațiile la Geoană, cash, cu teancul de bani. Și donații sunt băgate în buzunarele lui Geoană.

Mircea Geoană, înconjurat de condamnați penali

Mircea Geoană poate să vorbească despre corupția din România deoarece în cariera sa politică a fost înconjurat de condamnați penali. Mircea Geoană a fost ajutat în politică de condamnatul Adrian Năstase, care i-a dat funcția de ministru de externe. Apoi Geoană a legat prietenii cu Sorin Ovidiu Vântu – condamnat, cu Cătălin Voicu – condamnat, cu Marian Vanghelie – condamnat. Și mulți alți politicieni sau oameni de afaceri anchetați sau condamnați pentru corupție.

În 2010, Mircea Geoană a fost interogat de procurori în dosarul lui Cătălin Voicu, pentru că ar fi intermediat o întâlnire între Voicu și alte persoane. De la Marian Vanghelie, Mircea Geoană a primit 3 ceasuri în valoare de peste 34.000 de dolari și rămâne un mister de ce a primit acest cadou. Când a fost luat la întrebări în legătură cu aceste ceasuri, Geoană a precizat:

„Am aflat și eu cu surprindere. N-aveam de unde să știu ce e înăuntru. Ca dovadă că sunt neatinse le-am adus înapoi. Am aflat și eu apoi de valoarea lor”.

Ceasurile nu au fost niciodată declarate în declarația de avere, deși potrivit legii era obligat să o facă pentru pentru orice bijuterie care depășește 5.000 de euro.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: