Skip to content
Politică

Problemele primarului Nicușor Dan: dependența de PMP și procesele împotriva Primăriei București

Inquam Photos / Octav Ganea

Înainte să-și înceapă mandatul, Nicușor Dan are câteva probleme importante de rezolvat. Încearcă să-și asigure voturile PMP în Consiliul General București pentru o majoritate solidă și apoi va trebui să lămurească situația proceselor împotriva primăriei pe care o va conduce.

Alianța cu PMP rămâne dorința lui Nicușor Dan, care a insistat pentru așa ceva și în urmă cu câteva luni când USRPLUS a refuzat categoric. Noul primar n-a renunțat la idee deoarece va avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru proiectele care țin de patrimoniu. Doar că PMP, de data aceasta, va cere mult mai mult la masa negocierilor și PNL pare să fie cel care a preluat inițiativa. Chiar și cu PMP de partea lui, tot îi va fi greu să aibă două treimi deoarece PSD a obținut un rezultat foarte bun în București.

Dan Barna, Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu s-au opus alianței cu PMP în urmă cu câteva luni. La vremea respectivă, PMP își dorea să aibă șansa să trimită un candidat în cursa electorală. PMP insista cu Mihail Neamțu la Primăria Sector 3, susținut de USRPLUS și PNL. Dan Barna și USRPLUS nu au vrut să renunțe la o primărie de sector, iar Vlad Voiculescu acuza PMP că a votat alături de PSD în Consiliul General. Ulterior, Traian Băsescu a fost nevoit să intre în cursa electorală pentru a-și salva partidul.

Ludovic Orban a anunțat că lucrează la o alianță PNL-PMP în consiliile locale și județene din toată țara, ceea ce ar exclude USRPLUS.

Noi mâine aprobăm în Biroul Politic Național un proiect de colaborare cu PMP în consiliile județene și consiliile locale la nivel de țară și implicit va fi și la nivelul Bucureștiului”, a anunțat Ludovic Orban duminică.

Problemele lui Nicușor Dan la Primăria București nu sunt rezolvate nici cu alianța PMP, însă de data aceasta va avea șansa să controleze mare parte din voturi. Vlad Voiculescu va încerca să manipuleze cât mai mult voturile USRPLUS pentru a-l izola pe noul primar. Dacă Nicușor Dan și Vlad Voiculescu se vor certa, atunci nimeni nu va mai avea majoritatea în Consiliu.

Scandalurile ar putea să apară tocmai de la procesele lui Nicușor Dan împotriva Primăriei București. Noul primar riscă să se afle într-un conflict de interese cu instituția pe care o va conduce. Asociația Salvați Bucureștiul, înființată de Nicușor Dan, are mai multe procese împotriva Primăriei București.

Va fi o incompatibilitate sau ar fi o incompatibilitate, dacă aş fi şi primar şi membru în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Doar că voi ieşi din incompatibilitate renunţând la poziţia din asociaţie (…) Dacă eu am scris în cererea către instanţă că autorizaţia e nelegală, şi ca primar general o să am aceeaşi opinie că autorizaţia e nelegală”, a spus noul edil al capitalei. Activistul Nicușor Dan se va judeca cu primarul Nicușor Dan. Cine va avea dreptate?

Prin urmare, primarul Nicușor Dan va apăra interesele asociației, nu pe cele ale primăriei. Situația se va complica și mai mult dacă se va ajunge la despăgubiri. Indiferent cine va câștiga procesele, Nicușor Dan va fi criticat ori de susținătorii asociației, ori de bucureștenii care vor plăti despăgubiri din bugetul local.

Situația proceselor a complicat foarte mult mandatul lui Nicușor Dan. Traian Băsescu anunța că noul primar are „400 de împotriva Primăriei Capitalei”. „Şi mai are de plătit şi nişte daune pe la procese, la unul 31.000, la altul nu ştiu câte mii. Sper că va fi un primar care nu o să spună – Eu sunt în proces cu Primăria Capitalei”, completa fostul președinte al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *