Procesele verbale întocmite de polițiști și alte documente oficiale vor putea fi semnate digital

Sursa foto: Pixabay

Procesele verbale și constatările de la fața locului unui accident pe care agenții de poliție le-au completat până acum cu pixul, sunt de pe 8 octombrie 2024 scrise electronic, iar șoferii vor primi o copie, pe loc, prin intermediul imprimantelor mobile. De asemenea, conducătorii auto vor putea folosi o semnătură electronică, potrivit noilor modificări legislative din România. Scopul digitalizării rutiere și nu numai este ca traficul să fie reluat într-un interval mai scurt și ca procedurile să fie mai eficiente.

În luna octombrie a intrat în vigoare Legea nr. 214/2024, la trei luni după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea are scopul de a digitaliza procesele administrative și judiciare.

„Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate încheia ca înscris în formă electronică (…) Data încheierii acestui proces-verbal este data aplicării semnăturii electronice”, se arată în noua Lege.

Procesul-verbal prin care sunt constatate și sancționate contravențiile va fi semnat de agentul constatator cu semnătură electronică, potrivit noii Legi intrate în vigoare. Pe lângă acest lucru, Legea introduce posibilitatea ca hotărârile judecătorești să fie comunicate prin poșta electronică, îmbunătățind procesul judiciar. În plus, stabilește reguli clare pentru valabilitatea certificatelor de semnătură​.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: