Skip to content
Justitie

Procesul în care CNSAS a cerut „constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru Mugur Isărescu începe vineri

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Procesul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut „constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru guvernatorul BNR Mugur Isărescu începe vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, la trei luni de la înregistrarea dosarului.

Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:-art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar)-1 persoană„, se arăta în comunicatul dat de instituţie după o şedinţă a  Colegiului.

" "

Dosarul a fost înregistrat la 15 iunie la Curtea de Apel Bucureşti.

În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii sub numele de cod „Manole”.

La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adăugând persoana care ocupă această funcţie între cele pentru care poate fi solicitată această verificare.

Ziarul Bursa scria anul trecut că avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS, printr-o asociaţie pe care o conduce, să verifice dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *