Skip to content
Politică

Procesul lui Dragnea explică puciul din PSD și întărirea tronului. Atenție la Tudose! EXCLUSIV

cotidianul.ro
" "

Redacția PSnews.ro vă prezintă amănuntul incendiar din procesul președintelui PSD, Liviu Dragnea, ce explică puciul din Partidul Social Democrat și consolidarea poziției actualului lider. De asemenea, puteți citi despre rolul premierului Mihai Tudose într-un scenariu de forță.

Un an pe steroizi

Știrea de marți seară legată de demisia lui Adrian Țuțuianu din funcția de ministru al Apărării (dincolo de șocul inerent oricărei astfel de răsturnări de la nivel guvernamental) a ecranat alt breaking news, cu implicații mult mai grave pentru PSD și, în general, pentru guvernarea social-democrată din actualul ciclu electoral: reluarea de la zero a procesului lui Dragnea, ca urmare a pensionării judecătoarei Ana-Maria Dascălu de la ICCJ.

Deși în spațiul public a apărut ipoteza conform căreia plecarea lui Țuțuianu ar fi fost doar o mișcare regizată la vârful PSD, pentru distragerea atenției de la prelungirea procesului Bombonica, lucrurile pot fi mult mai complicate și mai grave pentru oricine ar fi încercat până acum răsturnarea lui Liviu Dragnea din cel dintâi fotoliu roșu. Rețineți numele fostului șef de la Apărare, întrucât vom reveni asupra lui!

Să o luăm cu începutul: pensionarea judecătorului s-a produs la aproape un an și două luni de la trimiterea în judecată a speței Bombonica. Cu alte cuvinte, reluarea – subliniem – de la zero a dosarului (cu readministrarea probelor, reaudierea martorilor în instanță etc.) va presupune că există șanse infinitezimale în sensul unei prime sentințe pronunțate mai devreme de noiembrie 2018. În consecință, baronul de Teleorman va avea timp berechet să își consolideze autoritatea în partid și să își rezolve celălalt dosar, Referendumul, unde politicianul a fost declarat infractor de către două completuri de judecată (vom reveni și asupra lui).

În caz contrar, s-ar fi lăsat cu palpitații în PSD. Țuțuianu – victimă, nu complice

Apropierea sentinței de fond în procesul Bombonica (înainte de pensionarea magistratului) era de natură să mărească tensiunea în interiorul PSD, întrucât o eventuală condamnare a lui Liviu Dragnea ar fi condus imediat la schimbarea întregii garnituri de conducere a Partidului Social Democrat. Acum capătă un nou înțeles puciul pus la cale de către Adrian Țuțuianu, al cărui eșec baronul de Dâmbovița l-a plătit nu doar cu funcția ministerială, ci și cu postul de președinte al Comisiei SRI din Parlament. De altfel, Dragnea a spus deja cu subiect și predicat că Țuțuianu poate să-și ia adio și de la acest fotoliu: „Nu îl voi susţine (pentru un nou mandat în fruntea comisiei – n.r.), pentru că, aşa cum era firesc de mai mult timp, au început procedurile pentru înlocuirea dumnealui de la comisia SRI, pentru că eu nu cred că sau cineva se gândea că poate să fie şi ministru, şi preşedinte la Comisiei SRI, şi secretar al Senatului. Odată procedurile declanşate, am discutat deja în partid, în weekend, şi le continuăm”.

Pentru că da, pe această ipoteză mizăm: că Țuțuianu a rămas fără ministeriatul Apărării nu din proprie voință (spre a abate privirile de la Dragnea, care tocmai căpătase cel puțin un an de culcat pe-o ureche), ci ca pedeapsă pentru puciul pe care senatorul dâmbovițean îl organizase în interiorul PSD înainte de șocul din dosarul Bombonica. Altfel spus: mizând pe o iminentă condamnare (în această toamnă, după toate aparențele), ex-ministrul prinsese curaj să privească spre cea dintâi funcție roșie. La fel calculaseră la vremea lor Sorin Grindeanu și Victor Ponta, dar ați văzut ce au pățit.

Lumina poate veni de la Strasbourg…

…acolo unde se află sediul Curții Europene a Drepturilor Omului. Știm deja că Liviu Dragnea va contesta la CEDO sentința din primul dosar – Referendumul -, bazându-se pe un precedent al instanței europene: doi sloveni au câștigat în iulie un proces împotriva statului lor, CEDO stabilind că judecătorii care nu au participat la proces nu pot motiva sentința sau să o semneze, pentru că nu pot oferi garanția că au făcut o bună administrare a actului de justiție și deci încalcă dreptul la un proces echitabil (detalii pe Luju.ro). Un caz similar este cel al lui Dragnea: sentința lui definitivă legată de referendumul din 2012 a fost pronunțată – printre altele – de către judecătoarele Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, dar semnăturile acestora nu au mai apărut pe motivare (ca urmare a pensionării), locul lor fiind luat de către semnătura noii șefe a ICCJ, Cristina Tarcea.

Șansele liderului PSD de a obține o victorie la CEDO sunt cu atât mai mari, cu cât el se bazează pe consultanța avocatului Adrian Toni Neacșu, ex-judecător, fost membru CSM, un jurist experimentat căzut victima câmpului tactic al SRI, un om care are multe polițe de plătit celor de la DNA, după ce aceștia i-au distrus cariera printr-un simulacru de dosar.

Sigur că eventuala decizie favorabilă din partea CEDO nu va desființa automat condamnarea pronunțată de către ICCJ (nicio instanță străină neavând putere asupra a ceea ce judecă instanțele autohtone), dar ea va fi folosită atât juridic (pentru o nouă cale extraordinară de atacare a sentinței), cât și politic, Dragnea urmând să pozeze în victima unei execuții a Trinomului DNA-SRI-ICCJ. Pe plan juridic, o ipotetică achitare în „Referendumul” îl va feri de închisoare în „Bombonica” (în varianta condamnării cu suspendare produse de această a doua speță), iar pe plan politic nu doar că îi va ridica interdicția de a deveni prim-ministru, ci imensa victimizare ce va urma îi va permite baronului roșu să vorbească din ce în ce mai apăsat despre alegerile prezidențiale din 2019 și chiar să își aroge el însuși candidatura, în ciuda faptului că momentan Gabriela Firea este singurul membru PSD căruia sondajele îi dau șanse reale să-l învingă pe Klaus Iohannis.

Revenind: o achitare în „Referendumul” îi va da ocazia lui Liviu Dragnea să eticheteze cu toată îndârjirea acest dosar drept unul politic, victimizarea aducându-i nu doar consolidarea poziției de la vârful PSD până la alegerile din 2019 (ne amintim cum, după condamnarea din 2016, o sumedenie de baroni l-au rugat să nu demisioneze; foarte probabil, aceeași dovadă de vasalitate o vom vedea în ipoteza unei condamnări la fond în „Bombonica), ci și mult mai multă circumspecție din partea judecătorilor. De altfel, ne întoarcem de unde am început: la pensionarea judecătoarei Ana-Maria Dascălu, gest interpretabil și în cheia unei astfel de prudențe sporite avant la lettre.

Urzelile lui Ponta. Să nu-l uităm pe Tudose!

Întorcându-ne pe linia politică, trebuie să îi dăm actualului premier ce este al lui: cu un stil de guvernare agreat de Dragnea și mai hotărât decât cel al lui Grindeanu, cu o reputație nepătată de vreo luptă intrapartinică, Mihai Tudose este singurul de la vârful PSD care ar mai putea sa ii conteste autoritatea teleormăneanului ca lider de partid, dar și șeful Executivului mai trebuie să aștepte cel puțin un an până la finalizarea perechii de dosare Referendumul-Bombonica.

Două lucruri mai spunem despre Victor Ponta, apoi încheiem: este evident că unul dintre motivele pentru care deputatul de Gorj l-a atacat pe cel de Teleorman (invocând speța Tel Drum) este faptul că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din procesul Bombonica l-a dat peste cap pe cel care a condus Guvernul între 2012 și 2015. Mai pe românește: Ponta spera că va putea scăpa de Dragnea cât mai repede, dar acum a dat în bâlbâială și, disperat, vrea includerea urgentă a președintelui Camerei Deputaților în dosarul Teldrum.

Anume Ponta poate fi cheia aici: în eventualitatea unor ambiții de putere ale lui Tudose, ex-prim-ministrul ar putea veni cu o ofertă de nerefuzat: o alianță subterană cu actualul oficial de la Palatul Victoria, pentru a putea cel dintâi să consolideze partidul Pro România. Totuși, cu experiența lui de șahist, Mihai Tudose va fi obligat să fie mai atent la politica PSD, un partid mare care te aruncă repede peste bord dacă nu îi satisfaci nevoile.

" "
" "

1 comentariu la “Procesul lui Dragnea explică puciul din PSD și întărirea tronului. Atenție la Tudose! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *