Skip to content
Politică

Procesul lui Dragnea redeschide discuția despre coduri. Stelian Ion: Nu vom mai putea comenta EXCLUSIV

timpuldevalcea.net

Procesul președintelui PSD, Liviu Dragnea, redeschide discuția despre coduri (Penal și de Procedură Penală). Avocatul și deputatul USR Stelian Ion – vicepreședinte al Comisiei Florin Iordache – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a atras atenția că, dacă modificările la coduri vor fi adoptate, dosarele penale aflate în curs nu vor mai putea fi comentate la fel de lejer ca până acum.

Discuția a pornit de la faptul că în urmă cu puțin timp procurorul de ședință al DNA a cerut 10 ani de închisoare pentru Liviu Dragnea în dosarul Bombonica.

DETALII AICI: UPDATE DNA cere închisoare cu executare pentru Dragnea/ Dialog aprins cu un cetățean

„Nu știu dosarul. Chiar nu o să comentez dosarul în sine. Ce mi se pare grav, de principiu, este că – dacă se adoptă modificările la Codul Penal și cel de Procedură Penală – nu vom mai putea pe viitor să mai purtăm o astfel de discuție. Nu vom mai putea comenta absolut nimic de genul ăsta – ceea ce într-adevăr e grav. Eu, personal, necunoscând dosarul, mă gândesc că ar trebui ca toți magistrații (procurori, apoi judecători) să-și facă datoria: procurorii au dreptul să facă o asemenea solicitare; judecătorii vor analiza și se vor pronunța o sentință.

Pare mare pedeapsa solicitată (10 ani cu executare înseamnă o pedeapsă gravă), dar mă gândesc că e proporțională cu faptele și cu probele din dosar. Dar repet: nu știu dosarul – nu putem decât să facem supoziții, comentarii… Judecătorii vor decide.

Problema cu domnul Liviu Dragnea este că are deja o condamnare. Deci prezumția de nevinovăție funcționează cu privire la noul dosar, dar cu privire la persoana sa și la faptele pentru care a fost deja condamnat nu mai funcționează. Deci domnul Liviu Dragnea e un infractor în toată puterea cuvântului – și aici lucrurile cred că sunt foarte clare”, a afirmat Stelian Ion pentru PSnews.ro.

În continuare, parlamentarul jurist a vorbit detaliat despre amendamentele de la coduri ce ar urma să pună limite libertății de exprimare.

Spre exemplu, la Codul Penal este un amendament în sensul în care declarațiile publice făcute de autorități publice sau de funcționari publici (parlamentarii sunt – din perspectiva legii penale – funcționari publici) prin care, înainte de pronunțarea unei sentințe definitive, o persoană este considerată vinovată se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Acuma, noi nu stabileam vinovăția în discuția noastră, dar un parlamentar poate să spună: «Eu cred că X e vinovat de o anumită infracțiune». Asta nu înseamnă că e neapărat vinovat. Înseamnă că cel care face acest comentariu are această opinie. Eh: pe viitor nu mai poate fi exprimată o opinie de genul ăsta.

Dar asta e una dintre modificări. Alta – la Codul de Procedură Penală – spune că nimeni (nici măcar presa) nu mai poate da informații legate de dosare aflate în curs de cercetare sau în curs de judecată cu privire la unele persoane, până când hotărârea nu rămâne definitivă. Nu vom mai putea comenta în spațiul public nici măcar atunci când va fi vorba de chestiuni de interes public.

Mie mi se pare important să știe lumea că modificările la Codul Penal și cel de Procedură Penală sunt promovate de persoane care fie sunt condamnate, fie sunt în cus de cercetare penală și au un interes direct în acest sens. Pe viitor, dacă se promovează aceste modificări, nu vom mai putea să comentăm. Și mi se par unele dintre cele mai grave modificări, pentru că e vorba de libertatea de exprimare. Înainte de ’89, oamenilor li se luau multe, li se luau drepturi importante, dar cel mai dureros era când ți se lua posibilitatea să te exprimi. Ăsta e unul dintre cele mai importante drepturi pe care oamenii trebuie să le aibă și pe care trebuie să le apărăm”, a mai spus deputatul USR pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *